210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΛΕΩΝΗ αισθητική βελτίωση στα χείλη είναι ένα πολύ συχνό αίτημα για τους πλαστικούς χειρουργούς, από γυναίκες κάθε ηλικίας. Είτε γιατί οι γυναίκες έχουν μικρά χείλη εκ γενετής, είτε γιατί με την πάροδο του χρόνου ατροφούν ή αλλάζουν σχήμα, είτε γιατί θέλουν τα χείλη τους να πλησιάσουν ένα ιδανικό μέγεθος και σχήμα.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΛΕΙΩΝ

Στην σημερινή εποχή οι πλαστικοί χειρουργοί έχουμε στη διάθεσή μας πολλούς τρόπους ώστε να βοηθήσουμε την πραγματοποίηση της βελτίωσης των επιθυμητών χείλεων. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων επιλογών για την πλαστική των χειλιών και του περιγράμματός τους. Οι επιλογές αυτές μπορεί να είναι από φυσικές ή συνθετικές ουσίες και να έχουν προσωρινά, ημιμόνιμα ή και μόνιμα αποτελέσματα.

Στις διαθέσιμες λοιπόν μεθόδους περιλαμβάνονται τα ενέσιμα υλικά πλήρωσης των χείλεων, η επαύξηση δηλαδή με υαλουρονικό οξύ ή με χρήση αυτόλογου λίπους, που προσφέρουν μια γρήγορη και εύκολη λύση και οι χειρουργικές μέθοδοι. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσετε εκτενέστερα με τον πλαστικό σας χειρουργό κατά την διάρκεια μίας συνάντησης στο ιατρείο του.

Ο πλαστικός χειρουργός σας, θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για εσάς, βασιζόμενος στις εξατομικευμένες ανάγκες σας, στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε και στην προσωπική του εμπειρία από άλλες επεμβάσεις αυτού του τύπου. Παρακάτω θα αναφερθούμε ακροθιγώς σε ορισμένες από τις πιο κοινές μεθόδους πλαστικής χείλεων.


ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΛΕΩΝ ΜΕ ΕΝΕΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Υπάρχει μία ποικιλία υλικών που έχει χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των χειλιών όπως είναι η έγχυση υαλουρονικού οξέος και άλλες συνθετικές ουσίες (Artecoll κ.α). Οι ενέσεις πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία ή και με την χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας. Συνίσταται να αποφύγετε την ασπιρίνη, την ιβουπροφαίνη και την βιταμίνη Ε για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από τη διαδικασία.

Το σημαντικό θετικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει η αυξημένη πιθανότητα κάποιας αντίδρασης του οργανισμού όπως σε κάποια άλλα υλικά πχ υγρή σιλικόνη. Αναφορικά με την σιλικόνη για παράδειγμα υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 15% να εμφανίσει κοκκίωμα (ή σιλικόνωμα), που εμφανίζεται σαν σκληρή διόγκωση η οποία συχνά είναι και ανομοιόμορφη. Η επίπτωση αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 20 χρόνια μετά από την έγχυσή της στα χείλη.

Αν συμβεί αυτό η αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται να γίνουν ενέσεις παράγωγων κορτιζόνης ή και χειρουργική επέμβαση, χωρίς να υπάρχει εγγύηση για την πλήρη διόρθωση του προβλήματος. Για τους λόγους αυτούς η έγχυση υγρής σιλικόνης έχει εγκαταλειφθεί.


ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΛΕΩΝ ΜΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΛΙΠΟΥΣ

Η αύξηση των χείλεων με εγχύσεις λίπους έχουν το πλεονέκτημα ότι το υλικό που χρησιμοποιείται προέρχεται από την ίδια την ασθενή. Συγκεκριμένα λαμβάνεται μικρή ποσότητα λίπους με την διαδικασία της λιποαναρρόφησης από την ασθενή. Οι περιοχές από όπου συλλέγεται το λίπος αυτό είναι συνηθέστερα η κοιλιά ή οι γλουτοί.

Στην συνέχεια αφού το λίπος υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία, πχ φυγοκέντριση κοκ., τοποθετείται ενέσιμα στα χείλη, εκεί όπου χρειάζεται να «γεμίσουν». Η αύξηση με ενέσεις λίπους πραγματοποιείται στο χειρουργείο με τοπική αναισθησία και μετά την επέμβαση η ασθενής μπορεί να επιστρέψει κατευθείαν στο σπίτι της. Η συγκεκριμένη προσέγγιση γίνεται σε συνδυασμό με πιο εκτεταμένη λιποαναρρόφηση στις περιπτώσεις που το επιθυμεί η ασθενής.

Το λίπος δύναται να καταψυχθεί και να διατηρηθεί για μετέπειτα χρήση στο ιατρείο, ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες. Η επέμβαση πραγματοποιείται με δύο μικροσκοπικές τομές του ενός χιλιοστού στο χείλος. Μετά την επέμβαση υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) το οποίο αρχίζει να υποχωρεί μετά από 4 με 5 ημέρες.

Μετεγχειρητικά γίνεται η χρήση παγωμένων επιθεμάτων τα οποία βοηθούν και στην υποχώρηση του οιδήματος, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τουλάχιστον για διάστημα μίας εβδομάδας οι σκληρές τροφές και τα ζεστά φαγητά και ποτά.


ΜΟΝΙΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΛΕΩΝ ΜΕ ΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Η χρήση αυτόλογου ιστού είναι μία μέθοδος όπου χρησιμοποιείται μόσχευμα από την ίδια την ασθενή για να πραγματοποιηθεί η αύξηση των χειλιών της. Το υλικό που χρησιμοποιούμε για αυτόν τον σκοπό είναι το χόριο(το βαθύτερο στρώμα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα). Αυτό το παίρνουμε είτε από περίσσιο δέρμα που προκύπτει από κάποια άλλη επέμβαση, όπως είναι το facelift, η μειωτική στήθους, η ανόρθωση στήθους ή η κοιλιοπλαστική είτε από μια παλιά ουλή, όπως είναι η σκωληκοειδεκτομής, η χολοκυστεκτομή κ.ά.

Επειδή πρόκειται για αυτομόσχευμα, υλικό που προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς, δεν υπάρχει η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, απόρριψης του μοσχεύματος ή απορρόφησής του. Η αύξηση χείλεων με μόσχευμα γίνεται στο χειρουργείο και απαιτούνται 2 τομές των 2 χιλιοστών στις γωνίες του χείλους.

Το μετεγχειρητικό οίδημα είναι μεγαλύτερο από τις προηγούμενες περιπτώσεις και μπορεί να έχει διάρκεια έως και 2 εβδομάδες. Τα αποτέλεσμα με χρήση ιστού έχουν μεγάλη διάρκεια.


ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Για να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα δηλαδή να αποκτήσετε τα καλοσχηματισμένα χείλη που επιθυμείτε και ταυτόχρονα αυτά να δείχνουν φυσικά, ο πλαστικός χειρουργός θα λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά σας. Συγκεκριμένα οι παράμετροι που εξετάζει είναι το χαμόγελό σας, το μήκος των χείλεων, η θέση της οδοντοστοιχίας σας, το σχήμα των χειλιών και οι αναλογίες του άνω και του κάτω χείλους, η παρουσία ή απουσία ρυτίδων και η γραμμή των ούλων σας. Όλα αυτά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για να μπορέσει να σχεδιάσει τα νέα σας χείλη. Αλλα ζητήματα που εξετάζονται είναι το πάχος του δέρματος, το σημείο και το βάθος στα οποία θα γίνει η ένεση και ο βαθμός της αύξησης που επιθυμείτε.


ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΛΗ

Άλλες επεμβάσεις στα χείλη γίνονται συνήθως είτε για λόγους επιδιορθωτικούς μίας προηγηθείσας επέμβασης, είτε για την διόρθωση συγγενών ανωμαλιών. Σπάνια πραγματοποιούνται και για αμιγώς αισθητικούς λόγους. Για παράδειγμα η βλεννογόνος του χείλους, δηλαδή η πιο κόκκινη και απαλή περιοχή από την μέσα πλευρά του χείλους, μπορεί να προωθηθεί επεμβατικά προς τα κάτω ώστε να δημιουργήσει ένα πιο γεμάτο χείλος. Η επέμβαση αυτή γίνεται στο χειρουργείο με τοπική αναισθησία αλλά το οίδημα (το πρήξιμο) είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, αφού η ανάρρωση έχει διάρκεια 3-4 εβδομάδες.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η καλύτερη μέθοδος είναι η εξατομικευμένη μέθοδος, αυτή που δηλαδή συνάδει με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Καθώς η αλλαγή των χειλιών αφορά στο πρόσωπο θα επηρεάσει την συνολική εικόνα του ατόμου. Η πρότασή μας είναι αρχικά οι ασθενείς να προχωρήσουν σε μία προσωρινή διόρθωση και αλλαγή ούτως ώστε να είναι απολύτως βέβαιοι για την επιλογή τους αν και εφόσον προχωρήσουν στην συνέχεια σε μία πιο μόνιμη αλλαγή.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία