210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η πωγωνοπλαστική είναι η πλαστική χειρουργική επέμβαση η οποία πραγματοποιείται για να αναμορφώσει το πηγούνι. Το πηγούνι ως ανατομικό στοιχείο συμβάλλει σημαντικά στην αισθητική αρμονία του προσώπου, έτσι η χειρουργική επέμβαση της πωγωνοπλαστικής ενδείκνυται σε περιπτώσεις που το πηγούνι είτε προβάλλει υπερβολικά προς τα έξω, είτε υπολείπεται σημαντικά του προσώπου, όταν δηλαδή είναι δυσαρμονικό σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Υπάρχει συνεπώς η μειωτική και η αυξητική πωγωνοπλαστική.

Η πωγωνοπλαστική μπορεί ακόμη να συσταθεί σε έναν ασθενή που πρόκειται να προχωρήσει σε ρινοπλαστική, καθώς το μέγεθος και ο σχηματισμούς του πηγουνιού μπορεί να μεγεθύνει ή να ελαχιστοποιεί το μέγεθος της μύτης. Η πωγωνοπλαστική βοηθάει στην επίτευξη μιας αρμονικής ισορροπίας μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου σας, έτσι ώστε να αισθάνεστε πιο όμορφα αναφορικά με την εικόνα και το προφίλ σας.

Τα αποτελέσματα από την επέμβαση πέρα από την αισθητική βελτίωση έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου και τονώνει την αυτοπεποίθησή του.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Είναι σημαντικό, το πρωταρχικό που θα ελεγχθεί, να είναι η σύγκλιση των δοντιών καθώς μπορεί συνολικά η γνάθος να είναι πιο μικρή ή πιο μεγάλη και να χρειάζεται γναθοχειρουργική και ορθοδοντική παρέμβαση πριν από την πωγωνοπλαστική. Ακόμη θα πρέπει να προηγηθεί εξέταση από τον οδοντίατρο και να τηρείτε αυστηρά η σωστή υγιεινή του στόματος πριν, αλλά και μετά από το χειρουργείο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετεγχειρητικής φλεγμονής.

Την ημέρα του χειρουργείου ο ασθενής υποβάλλεται σε κάποιες τυπικές προεγχειρητικές εξετάσεις, όπως εξέταση αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα.


ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η πωγωνοπλαστική πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

  • Χειρουργική επέμβαση στο οστό της γνάθου, ώστε να μειωθεί ή να προωθηθεί το οστό.
  • Με χειρουργική επέμβαση με την χρήση εμφυτεύματος για την μεγέθυνση του πηγουνιού.

Τα πλεονεκτήματα με την χρήση εμφυτευμάτων είναι ότι το αποτέλεσμα είναι εν δυνάμει αναστρέψιμο καθώς μπορούν να αφαιρεθούν αν ο ασθενής το επιθυμεί κάποια στιγμή στο μέλλον ή είναι δυσαρεστημένος με το αισθητικό αποτέλεσμα. Ακόμη η επέμβαση με χρήση εμφυτευμάτων κάποιες φορές δύναται να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία.

Τα πλεονεκτήματα της πωγωνοπλαστικής με παρέμβαση στο οστό της γνάθου είναι ότι μπορεί να μειώσει αλλά και να αυξήσει το κατακόρυφο ύψος της γνάθου όταν αυτό είναι το επιθυμητό από τον ασθενή, κάτι που με το εμφύτευμα δεν μπορεί να γίνει. Το μειονέκτημα με την επέμβαση στο οστό της γνάθου είναι ότι αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος της αποθεραπείας.

Για την αύξηση, προέκταση του πηγουνιού οι πλειοψηφία των ασθενών επιλέγει την προσέγγιση των ενθεμάτων καθώς σε αυτήν τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.


ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Και στις δύο περιπτώσεις της πωγωνοπλαστικής η τομή μπορεί να γίνει είτε εσωτερικά, δηλαδή μέσα στο στόμα ανάμεσα στο κάτω χείλος και τα ούλα, είτε εξωτερικά, δηλαδή στην φυσική πτυχή του δέρματος κάτω από το πηγούνι. Στην μειωτική πωγωνοπλαστική αφαιρείται τμήμα από το οστό της κάτω γνάθου.

Στην περίπτωση που γίνεται η χρήση εμφυτευμάτων, τα ενθέματα μπορεί να είναι από σιλικόνη ή άλλα μη βιολογικά υλικά, τα οποία είναι απολύτως ασφαλή και ανεκτά από τον οργανισμό. Η επέμβαση, αναλόγως το είδος και τις απαιτήσεις της κάθε εξατομικευμένης περίπτωσης, μπορεί να διαρκέσει από 1-3 ώρες.


ΠΟΙΑ Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η πωγωνοπλαστική γίνεται είτε με γενική αναισθησία, είτε με τοπική αναισθησία και μέθη. Ο πλαστικός χειρουργός θα κρίνει, πάντα με την σύμφωνη γνώμη σας, ποιο είδος αναισθησίας είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Μετά την πωγωνοπλαστική δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα. Στο τέλος του χειρουργείου θα τοποθετηθεί ένας ειδικός επίδεσμος γύρω από το πηγούνι του ασθενή. Σκοπός της επίδεσης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιματώματος αλλά και να μειωθεί γρηγορότερα το πρήξιμο στην περιοχή. Ο επίδεσμος αυτός αφαιρείται συνήθως σε 3 ημέρες.

Η επέμβαση αυτή δεν συνδέεται με ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο, για κάθε περίπτωση όμως συστήνεται η λήψη ήπιων αναλγητικών τύπου Panadol και Nurofen. Μετά την επέμβαση θα υπάρχει πρήξιμο και ορισμένες φορές μελανιές και εκχυμώσεις. Είναι απόλυτα φυσιολογικά αυτά τα συμπτώματα και υποχωρούν σε διάστημα 1-2 εβδομάδων από μόνα τους.

Ακόμα να αναμένετε πιθανό μούδιασμα και μειωμένη αισθητικότητα στην περιοχή της επέμβασης και συγκεκριμένα στο κάτω χείλος. Τα συμπτώματά αυτά είναι μόνο προσωρινά. Το μούδιασμα θα υποχωρήσει και η αισθητικότητα θα επανέλθει μέσα σε λίγες ημέρες. Κατά τον ύπνο και την κατάκλιση συστήνεται το κεφάλι σας να παραμένει ψηλά με την χρήση δύο μαξιλαριών.

Συστήνεται ακόμη ο επιμελής καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας, ιδίως αν η τομή είναι μέσα στο στόμα και η αποφυγή κατανάλωσης σκληρών τροφών για 7-10 ημέρες. Μην καπνίσετε, καθώς το κάπνισμα καθυστερεί την επούλωση των τραυμάτων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης ή δημιουργίας φλεγμονής. Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 5-6 μέρες.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Εάν η τομή είναι εξωτερική, επειδή βρίσκεται επάνω στην φυσική πτυχή των χείλεων είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Εάν η τομή είναι εσωτερικά του στόματος θα είναι εντελώς αόρατη.


ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό, μικρότερο του 1%, μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Σπάνια, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η φλεγμονή είναι σοβαρή, μπορεί να χρειασθεί να αφαιρεθεί το ένθεμα προσωρινά και να τοποθετηθεί ξανά έπειτα από περίπου 3 μήνες. Άλλος κίνδυνος που συνδέεται με το ένθεμα είναι η μετατόπισή του από την θέση του, σε αυτήν την περίπτωση η διόρθωση γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία και επέμβαση μισής έως μίας ώρας. Για να αποφευχθεί η μετατόπιση συνίσταται προσοχή κατά την περίοδο της αποθεραπείας.

Αναλυτικά θα σας εξηγήσει ο πλαστικός χειρουργός τι πρέπει να προσέχετε και να αποφεύγετε μετεγχειρητικά. Γενικά οι επιπλοκές κατά την χρήση εμφυτευμάτων είναι πολύ σπάνιες. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν με την χειρουργική επέμβαση στο οστό είναι επίσης φλεγμονή η οποία αντιμετωπίζεται ομοίως με αντιβιοτική θεραπεία, αιμορραγία και πόνος που και αυτά αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς.

Εξαιρετικά σπάνιος είναι και ο τραυματισμός δοντιών ή νεύρων στην περιοχή της γνάθου. Γι’ αυτό ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να αποφεύγει τις απότομες κινήσεις όταν εργάζεται κοντά στα νεύρα και την αφαίρεση των ιστών κοντά στις ρίζες των δοντιών. Όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται.


ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η πωγωνοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις παρεμβάσεις της ρινοπλαστικής και του facelifting.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Τα αποτελέσματα από την πωγωνοπλαστική είναι μόνιμα και τα ενθέματα, αν έχει γίνει χρήση τους, έχουν εγγύηση διά βίου. Μπορείτε να απολαύσετε το νέο σας προφίλ και την βελτιωμένη και αρμονική εικόνα του εαυτού σας με την ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστεί να υποβληθείτε ξανά σε χειρουργική επέμβαση.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία