210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin
Ρινοπλαστική

Η πλαστική στην μύτη ή ρινοπλαστική, είναι μία από τις δημοφιλέστερες και πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στον κόσμο και πραγματοποιείται για να αναδιαμορφώσει το μέγεθος και το σχήμα της μύτης. Η διαδικασία πραγματοποιείται τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για την διόρθωση(ευθυγράμμιση) του διαφράγματος του οποίου η δομική ατέλεια προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή. Η ρινοπλαστική έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην βελτίωση των αναλογιών και της αρμονίας του προσώπου και η περίοδος αποθεραπείας από την επέμβαση είναι πολύ σύντομη.

ΡινοπλαστικηΑπό τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις τις πλαστικής χειρουργικής είναι οι επεμβάσεις διαμόρφωσης του σχήματος της μύτης. Οι επεμβάσεις αυτές, είτε αυξάνουν, είτε μειώνουν το μέγεθος της μύτης, αλλάζουν το σχήμα της κορυφής, της ράχης ή των ρουθουνιών, όπως και της γωνίας μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους. Πολλές φορές ταυτόχρονα διορθώνονται και λειτουργικά προβλήματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή.

Η μύτη σαν το κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υποκειμενική και αντικειμενική εμφάνιση. Έτσι, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η μύτη τους μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ή να αποκλίνει από το σχήμα που ο καθένας μπορεί να θεωρεί ιδανικό. Τα χαρακτηριστικά της μύτης κληρονομούνται από τους γονείς μας και ολοκληρώνονται με την ενηλικίωση, όπου η μύτη σταματά να αναπτύσσεται. Για αυτό το λόγο δεν διενεργείται επέμβαση πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Ο τραυματισμός της μύτης είναι συχνή αιτία επιπέδωσης, παρέκκλισης από τη μέση γραμμή ή διαταραχής στην αναπνοή. Επίσης τα προβλήματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν έπειτα από μια αποτυχημένη ρινοπλαστική.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Οι επεμβάσεις της ρινοπλαστικής χωρίζονται σε αυξητική ρινοπλαστική και μειωτική ρινοπλαστική.


ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Για να διορθωθεί η επίπεδη μύτη, χρειάζεται η εισαγωγή μοσχευμάτων ,ώστε να δημιουργηθεί ο νέος ολοκληρωμένος σκελετός κάτω από το δέρμα της μύτης. Αυτό βοηθάει στο να ανορθωθεί και ενδυναμωθεί η ράχη και η κορυφή της μύτης. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι οστούν, χόνδρος ή συνθετικά υλικά, απόλυτα ασφαλή και αποδεκτά από τον οργανισμό. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση και το πρόβλημα του ασθενούς.

Η τελική απόφαση για τη χρήση κάποιου μοσχεύματος θα ληφθεί από το χειρουργό, έπειτα από συνεννόηση μαζί σας. Ο καινούργιος σκελετός εισάγεται στη θέση του μέσω μιας τομής στο δέρμα ανάμεσα στα ρουθούνια ή τομών μέσα σε αυτά. Αν χρειαστεί οστό, αυτό λαμβάνεται από τα πλευρά, ενώ αν χρειαστεί χόνδρος, λαμβάνεται από πτερύγιο του αυτιού ή το ίδιο το διάφραγμα της μύτης.


ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η επέμβαση αυτή χαρακτηρίζεται από τη μείωση του σκελετού της μύτης. Το ίδιο το δέρμα δεν πειράζεται. Ο σκελετός της μύτης αποτελείται από οστό, στο άνω μέρος αυτής, και χόνδρο στο κάτω. Η πρόσβαση γίνεται μέσω τομών εντός των ρουθουνιών. Το σχήμα του σκελετού μοιάζει με την οροφή σπιτιού, έτσι, αν χρειάζεται να έρθει η ράχη της μύτης πιο κοντά στο πρόσωπο, τότε αφαιρούμε ένα κομμάτι από την οροφή.

Για να δημιουργηθεί νέα οροφή, οι δύο πλευρές της μύτης πρέπει να ενωθούν ξανά. Αυτό επιτυγχάνεται με τομές στα οστά στο πάνω μέρος της μύτης. Η ελαστικότητα του δέρματος του επιτρέπει να συρρικνωθεί πάνω στον μικρότερο σκελετό. Με την επέμβαση αυτή ελαττώνεται το πλάτος της μύτης. Αν μέσα από αυτή την παρέμβαση τα ρουθούνια φαίνονται πεπλατυσμένα, τότε αφαιρούνται μικρά κομμάτια δέρματος στη βάση τους για να μικρύνουν.

Είναι ακόμα δυνατόν να κοντύνουμε τη μύτη και να αδυνατήσουμε μια παχιά κορυφή μειώνοντας το μέγεθος των χόνδρων που διαμορφώνουν την άκρη της μύτης.


ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Όταν υπάρχει διαταραχή στην αναπνοή, σαν αποτέλεσμα της σκολίωσης του διαφράγματος (του οστέινου και χόνδρινου τμήματος που χωρίζει τη μύτη στα δύο) μετά από τραυματισμό ή μη, τότε χρειάζεται να διενεργηθεί διαφραγματοπλαστική. Αυτό συχνά γίνεται ταυτόχρονα με την ρινοπλαστική.

Πολλές φορές το μέγεθος της μύτης επηρεάζεται και από άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, έτσι, μαζί με τη ρινοπλαστική ίσως χρειαστεί επέμβαση και σε αυτά τα χαρακτηριστικά για να επιτευχτεί η τέλεια αναλογία.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Ο σκοπός της επέμβασης είναι η μύτη σας να φαίνεται σωστή στα δικά σας μάτια. Οπότε είναι απαραίτητο να έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας τί δεν σας αρέσει στην εμφάνιση της και να μεταδώσετε ολοκληρωμένα την άποψη σας στον χειρουργό. Με τη σειρά του, θα σάς ενημερώσει αν αυτό είναι χειρουργικώς δυνατόν ή όχι.

Για παράδειγμα, εάν το δέρμα της κορυφής της μύτης είναι παχύ και λιπαρό, μπορεί να μην είναι δυνατόν να μειωθεί όσο θέλετε, επειδή μπορεί να μείνουν ουλές. Αν είστε μεσήλικας και θεωρείτε τη μύτη σας αρκετά μεγάλη, υπάρχει ένα όριο για το πόσο μπορεί να μειωθεί. Το τελευταίο εξαρτάται από τη δυνατότητα ελαστικότητας που έχει το δέρμα σας ώστε να συρρικνωθεί πάνω στον καινούργιο μικρότερο σκελετό. Αν η μύτη έχει στραβώσει από κάποιο τραυματισμό, ίσως να μην μπορεί να επανέλθει απόλυτα ίσια.

Τα μεγάλα ρουθούνια δεν μικραίνουν χωρίς να αφήσουμε μικρές ουλές. Σε περίπτωση χρήσης μοσχευμάτων μπορεί αυτά να τα αισθάνεστε κάπως σκληρά στην αρχή. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καινούργιος σκελετός δεν έχει την σύσταση και την ελαστικότητα του φυσιολογικού σκελετού. Αν έχει χρησιμοποιηθεί οστικό μόσχευμα, στην αρχή θα φαίνεται να είναι παχύτερο από ό,τι πρέπει. Αυτό συμβαίνει γιατί τον πρώτο χρόνο τα οστικά μοσχεύματα συρρικνώνονται και χρειάζεται πάντα να τοποθετηθεί στην αρχή παραπάνω, ώστε στο τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται τέλειο.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Συχνά μετά την επέμβαση υπάρχουν μελανιές και πρήξιμο, ειδικότερα γύρω από τα μάτια, που θα χρειαστεί περίπου δύο εβδομάδες για να φύγουν τελείως. Στο τέλος της επέμβασης εφαρμόζεται ένας μικρός νάρθηκας στη ράχη της μύτης που θα παραμείνει για 1 εβδομάδα και δυο ταμπόν στα ρουθούνια που αφαιρούνται την επόμενη ημέρα.

Στο τέλος των τριών εβδομάδων και αφού έχει υποχωρήσει το πρήξιμο θα νιώθετε τη μύτη σας μουδιασμένη και σκληρή για αρκετό καιρό. Αν χρειαστεί η λήψη οστικού μοσχεύματος τότε θα έχετε μια μικρή ουλή στη περιοχή όπου αυτό πάρθηκε. Στο τέλος του μήνα η εμφάνιση σας θα είναι απόλυτα φυσιολογική στους άλλους και το αποτέλεσμα απόλυτα φυσικό, σαν να μην κάνατε επέμβαση.

Σίγουρα θα εκπλαγείτε από την έλλειψη προσοχής των άλλων για την καινούρια σας μύτη. Αξίζει να περιμένετε την πρώτη σας αντίδραση στην όψη της νέα σας μύτης. Θυμηθείτε ότι χρειάζονται μερικές μέρες για το μυαλό σας να συνηθίσει την καινούρια σας εμφάνιση. Να ξέρετε ότι χρειάζεται τρεις με έξι μήνες περίπου για να υποχωρήσει όλο το οίδημα και αν υπάρχουν μικρά ελαττώματα αμέσως μετά την επέμβαση να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Όπως κάθε επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία υπάρχει ο κίνδυνος για πνευμονική λοίμωξη, ειδικότερα στους καπνιστές. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα φλεγμονής του μοσχεύματος ή η αποκάλυψη του, αν είναι συνθετικό και υπάρξει τραυματισμός, με αποτέλεσμα να πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιπλοκή.

Ακόμα μπορεί να εμφανιστεί έντονη αιμορραγία σε χρονικό διάστημα μερικών ωρών μετά την επέμβαση μέχρι και δέκα ημέρες μετά και ίσως χρειαστεί να τοποθετηθεί ένα ταμπόν στη μύτη ξανά για 1-2 μέρες. Τις πρώτες δέκα ημέρες μπορεί να υπάρχει μικρό πρόβλημα με την αναπνοή, αλλά αυτό επιλύεται, καθώς περνά ο χρόνος και φεύγει το πρήξιμο.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Θα πρέπει να αναμένετε μικρές αιμορραγίες τις πρώτες δύο ημέρες και για τον λόγο αυτό θα σάς έχει τοποθετηθεί μια γάζα στην άκρη της μύτης που θα αλλάζετε συχνά. Δεν πρέπει να αφαιρείτε τυχόν ξεραμένο αίμα στην άκρη των ρουθουνιών σας για την πρώτη εβδομάδα, μετά θα μπορείτε να τά καθαρίσετε με μία μπατονέτα.

Το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται όρθιο όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και να αποφύγετε το ζεστό μπάνιο για την πρώτη εβδομάδα. Απαγορεύεται να φυσήξετε τη μύτη σας και πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας να μην φτερνιστείτε για την εβδομάδα αυτή. Αν σας έρθει να φτερνιστείτε προσπαθήστε να φτερνιστείτε με ανοιχτό το στόμα. Είναι ασφαλές να ρουφήξετε τη μύτη σας, σε λογικά πλαίσια.

Τα ράμματα μέσα στη μύτη σας είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση. Αν έχετε εξωτερικά ράμματα, αυτά θα αφαιρεθούν σε μια εβδομάδα. Επίσης, θα έχετε ένα μικρό νάρθηκα στη ράχη της μύτης, αυτός θα βοηθήσει στη προστασία της και τη σταθεροποίηση της μέχρι αυτή να συμφυηθεί. Όταν ο νάρθηκας αφαιρεθεί θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για τις έξι πρώτες εβδομάδες. Θα πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες που μπορεί να τραυματίσετε τη μύτη σας. Επίσης, δεν πρέπει να την πιέζετε με τα δάκτυλά σας ή να κοιμάστε στο πλάι επάνω της.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία