210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΜε την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και οι μύες χαλαρώνουν. Αυτό, στα βλέφαρα, οδηγεί σε περίσσεια δέρματος που εμφανίζεται σαν πτυχές στα πάνω βλέφαρα και βαθιές ρυτίδες στα κάτω βλέφαρα. Ταυτόχρονα η χαλάρωση του μυϊκού συστήματος πίσω από το δέρμα επιτρέπει στο λίπος, που φυσιολογικά βρίσκεται γύρω από το μάτι "σαν μαξιλαράκι", να προβάλλει προς τα εμπρός δημιουργώντας έτσι τις γνωστές σε όλους μας "σακούλες".

Σε ορισμένες οικογένειες υπάρχει μια συγγενής προδιάθεση να εμφανίζονται αυτές οι σακούλες ακόμα και σε νεαρή ηλικία, χωρίς καμία χαλάρωση του δέρματος.Το πρόβλημα στα βλέφαρα συχνά φαίνεται χειρότερο το πρωί ειδικά μετά από παρατεταμένο stress και αϋπνία. Τα υγρά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες διανέμονται στο πάνω μέρος του σώματος κατά την διάρκεια της ημέρας, έχουν μια τάση την νύχτα να συγκεντρώνονται σε περιοχές όπου το δέρμα είναι χαλαρό, όπως τα βλέφαρα.

Η πτώση των βλεφάρων είναι επίσης ένα αποτέλεσμα του μηχανισμού της γήρανσης και επιδεινώνει την χαλάρωση του δέρματος στο πάνω βλέφαρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ποσότητα του δέρματος στο πάνω βλέφαρο είναι τόσο μεγάλη που έχει σαν αποτέλεσμα να κρέμεται πάνω από τις βλεφαρίδες και να ενοχλεί ακόμα και την όραση.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Με την χειρουργική επέμβαση (βλεφαροπλαστική) αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και του λίπους που προβάλλει, με αποτέλεσμα μια πιο "φρέσκια" εμφάνιση με περιορισμό στο πρωινό "πρήξιμο" των ματιών.

Ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο δέρμα ή δέρμα και λίπος ή μόνο λίπος. Σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση (αφαίρεση μόνο λίπους από το κάτω βλέφαρο) η τομή μπορεί να γίνει από τη μέσα πλευρά του βλεφάρου, ώστε να μην υπάρχει εξωτερική τομή.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Άνθρωποι με το οικογενειακό ιστορικό με "σακούλες" μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθούν ακόμα και στα 20-30 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η "γήρανση" του δέρματος φαίνεται γρηγορότερα στα βλέφαρα από άλλα μέρη του προσώπου και του σώματος γι’ αυτό και συνήθως οι επεμβάσεις αυτές αρχίζουν από τα 35 περίπου χρόνια. Ασθενείς με προβλήματα στον θυρεοειδή τους μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στα μάτια που βοηθιούνται από χειρουργική επέμβαση.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ

Είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος ότι με την επέμβαση αυτή διορθώνονται οι ρυτίδες που βρίσκονται στο δέρμα που τελικά αφαιρείται, δηλαδή μέχρι τα όρια του οστού του οφθαλμολογικού κόγχου. Πτυχές του δέρματος που εμφανίζονται στα μάγουλα (festoons) δεν βελτιώνονται πολύ και αν κάποιος έχει έντονο πρόβλημα χρειάζεται πιο ειδική επέμβαση όπως υποπεριοστεïκό lifting κ.α.

Οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας επίσης δεν φεύγουν με αυτή την επέμβαση, αλλά αντιμετωπίζονται είτε προσωρινά με Botox είτε χειρουργικά με κροταφικό lifting. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι παρότι αφαιρείται δέρμα και επομένως το βλέφαρο γίνεται πιο "νεανικό", είναι απαραίτητο να υπάρχει περίσσια δέρματος, όταν το μάτι είναι ανοιχτό, έτσι ώστε να καλύπτεται πλήρως όταν είναι κλειστό.

Αν το πρόβλημα είναι και πτώση των φρυδιών η επέμβαση που το ανορθώνει είναι το μετωπιαίο lifting (Brow lifting) που συνήθως γίνεται ενδοσκοπικά με 3 μικρές τομούλες μέσα στο τριχωτό της κεφαλής. Βέβαια παρόμοιο αποτέλεσμα με την επέμβαση αλλά προσωρινό (3-9 μήνες) μπορούμε να επιτύχουμε και με το Botox.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής δεν διορθώνει άμεσα το μαύρο χρώμα των κάτω βλεφάρων (μαύροι κύκλοι). Έμμεσα όμως λόγω του τεντώματος του δέρματος τό κάνει να φαίνεται πολύ λιγότερο.


Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Και η πάνω και η κάτω βλεφαροπλαστική γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη σε νοσοκομείο. Διαρκεί από 1-2 ώρες και είναι χειρουργείο της ημέρας (DayCase), ο ασθενής δηλαδή πάει σπίτι του 1-2 ώρες μετά την επέμβαση.

Στην τυπική βλεφαροπλαστική οι τομές γίνονται πάνω στη φυσική πτυχή του πάνω βλεφάρου και ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου. Και οι δύο τομές έχουν μια μικρή επέκταση στα πλάγια, προς "το πόδι της χήνας". Απ’ αυτές τις τομές αφαιρείται η περίσσια του δέρματος, του λίπους και του μυός.

Αν το πρόβλημα στο κάτω βλέφαρο είναι προβολή του λίπους χωρίς χαλάρωση δέρματος τότε γίνεται μια μικρή τομούλα μέσα από το βλέφαρο, με το πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει εξωτερική τομή.

Η βασική οδηγία μετά την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής είναι να κρατά ο ασθενής το κεφάλι σε γωνία τουλάχιστον 45 μοίρες για μερικές ημέρες, ώστε να μειωθεί το μετεγχειρητικό οίδημα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ξαπλώνουν πρέπει να χρησιμοποιούν 2-3 μαξιλάρια.Επίσης απαγορεύεται το σκύψιμο.

Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση συστήνεται η χρήση παγωμένων επιθεμάτων και αυτό για να μειωθεί το οίδημα. Συχνά συστήνεται ,ανάλογα με την επέμβαση, η χρήση τεχνητών δακρύων για καθαρισμό των ματιών ή οφθαλμική αλοιφή.

Τα ράμματα αφαιρούνται στις 3-5 ημέρες και από την πρώτη εβδομάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί make-up. Αρχικά μετά την επέμβαση οι ασθενείς αισθάνονται τα μάτια τους λίγο "σφικτά", λόγω του οιδήματος αλλά και της αφαίρεσης του δέρματος. Τα μάτια μετά από μια τέτοια επέμβαση δακρύζουν για μικρό χρονικό διάστημα λόγω του οιδήματος του επιπεφυκότα αλλά και των αδένων που παράγουν το δάκρυ.
Οι εκχυμώσεις (μελανιές) που εμφανίζονται αρχικά κρατάνε λίγες ημέρες (4-5) αλλά καλύπτονται με γυαλιά ηλίου.

Συνήθως ύστερα από 1 βδομάδα ο ασθενής επανέρχεται στις κοινωνικές δραστηριότητες, μπορεί όμως να χρειάζεται να χρησιμοποιεί make-up για λίγες μέρες ακόμα. Οι ουλές με την πάροδο του χρόνου γίνονται σχεδόν αόρατες αρχικά όμως και για 3-4 βδομάδες μπορεί να είναι λίγο ροζέ, που επίσης καλύπτονται εύκολα.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν κάποιο, έστω και πολύ μικρό ρίσκο. Όταν γίνονται από ειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως μικρές.Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθεί ο ασθενής τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες.Αν υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή, υπέρταση, διαβήτη ή άλλο πρόβλημα με το μάτι όπως γλαύκωμα ή ιστορικό αποκόλλησης, είναι απαραίτητη η εξέταση και από οφθαλμίατρο.

Σπάνια μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να συγκεντρωθεί κάτω από το δέρμα μετά το τέλος της επέμβασης. Ονομάζεται αιμάτωμα και συνήθως απορροφάται μόνο του σε 1-2 βδομάδες. Συχνά, μόνο για 1-2 ημέρες μετά το χειρουργείο, το κάτω βλέφαρο φαίνεται σαν να έχει τραβηχτεί προς τα έξω λόγο του οιδήματος. Αυτό επανέρχεται μόνο του με την υποχώρηση του οιδήματος. Καμια φορά μικρές κύστες εμφανίζονται πάνω στη γραμμή του τραύματος που δεν μάς απασχολούν ιδιαίτερα και αφαιρούνται εύκολα με μια μικρή βελονίτσα.


ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 • BOTOX
 • Το Botox στην περιοχή των ματιών βοηθάει άμεσα και έμμεσα. Άμεσα γιατί απαλύνει "το πόδι της χήνας", αλλά και μικρές ρυτίδες των κάτω βλεφάρων. Έμμεσα γιατί βελτιώνοντας την θέση των φρυδιών τα μάτια εμφανίζονται πιο ανοικτά. Γίνεται, ως γνωστόν, στο ιατρείο. Η θεραπεία διαρκεί 10-15 λεπτά, είναι ανώδυνη και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από 7-10 ημέρες και διαρκεί από 3-9 μήνες.

  Αν κάποιος έχει αποφασίσει να κάνει βλεφαροπλαστική καλό είναι να βρίσκεται υπό την επίδραση του Botox, ώστε η εκτίμηση της περίσσιας του δέρματος να είναι πιο ακριβής.

 • ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ
 • Το Υαλουρονικό Οξύ δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου τα πάνω βλέφαρα. Στο "πόδι της χήνας" μπορεί να βοηθήσει λίγο σε συνδυασμό και με το Βotox. Εκεί που έχει θέση είναι η εφαρμογή στο κάτω βλέφαρο προς τη μύτη όπου συχνά εμφανίζεται μια λακουβίτσα.

  Είναι μια πολύ ειδική εφαρμογή και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση. Γίνεται στο ιατρείο με μικρές βελονίτσες που είναι ανώδυνες, ειδικά αν έχει χρησιμοποιηθεί πριν αναισθητική κρέμα. Μειονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να εμφανίσει εύκολα μελανιές που βέβαια καλύπτονται με make-up και διαρκούν συνήθως 7-10 ημέρες.

 • PEELINGS
 • Από μόνα τους μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο "τεντωμένο", συχνά όμως συνδυάζεται με την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής.

  Είναι δύο ειδών:

  • Χημικά: Συνήθως χρησιμοποιούμε το ΤCA (Τριχλωρικό Οξύ) και απαιτεί κάποιου είδους αναισθησία (τοπική κρέμα για πολύ ώρα). Για να γίνει το peeling το δέρμα χρειάζεται μια προετοιμασία πριν, που γίνεται με κρέμες στο σπίτι και μια περιποίηση (πάλι με κρέμες) μετά. Η επάνοδος στην κοινωνική ζωή είναι 7-10 ημέρες. Αφήνει κάποια ερυθρότητα στο δέρμα που διαρκεί 3-4 εβδομάδες και καλύπτεται εύκολα με Make-up.
  • Laser: Όπως και το χημικό peeling αφαιρούν τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος και αυξάνουν την σύνθεση του κολλαγόνου. Οι προ και μετά οδηγίες είναι όπως του χημικού peeling. H διαφορά είναι ότι η κοκκινίλα (ερύθημα) μπορεί να κρατήσει περισσότερο διάστημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΜΕ LASERS

Όλες οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για ανάπλαση του κολλαγόνου (ΙPL, Lasers, Ραδιοσυχνότητες) έχουν εφαρμογή στα βλέφαρα και γύρω από τα μάτια. Βέβαια η βελτίωση που προσδοκά κάποιος δεν είναι η ίδια με τις προηγούμενες θεραπείες, έχει όμως μια μικρή βελτίωση.

Η πιο αποτελεσματική από αυτές τις θεραπείες φαίνεται να είναι τα κλασματικά lasers τύπου Fraxel, τα οποία υπόσχονται παρόμοια βελτίωση με τα peelings, xωρίς όμως, να αφαιρούν όλη την επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα η αποθεραπεία να είναι πολύ γρήγορη. Γίνονται στο ιατρείο. Η θεραπεία διαρκεί 15-30 λεπτά και χρειάζεται αναισθητική κρέμα πριν από τη θεραπεία. Δημιουργούν ελαφρά ερυθρότητα που καλύπτεται εύκολα με make-up. Xρειάζονται επαναλήψεις ανάλογα με το πρόβλημα. Συχνά γίνονται 2-4 επαναλήψεις, ανά 1 μήνα.


ΚΡΕΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η αλήθεια είναι ότι το δέρμα στα βλέφαρα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με το υπόλοιπο του προσώπου. Είναι πολύ λεπτό και είναι κοντά στα μάτια. Αυτοί οι 2 παράγοντες περιορίζουν λίγο τη δραστικότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούνται. Η βιταμίνη C, η ισοτρετινοΐνη (και οι 2 σε χαμηλή περιεκτικότητα και σε ειδική μορφή), λευκαντικές ουσίες για τους μαύρους κύκλους φαίνεται ότι έχουν κάποια θέση στην "περίπτωση" των ματιών πάντα κάτω από τις οδηγίες του γιατρού. Πιο πολύ φαίνεται ότι τα προϊόντα αυτά συντηρούν παρά βελτιώνουν θεαματικά την εικόνα. Έχουν επομένως και αυτά την θέση τους.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία