210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ωτοπλαστική είναι μία πλαστική χειρουργική επέμβαση για την διόρθωση των αφεστώτων ώτων, δηλαδή για τα «πεταχτά» αυτιά. Τα αφεστώτα ώτα είναι μία δυσμορφία η οποία συναντάται περίπου στο 1 με 2% του συνολικού πληθυσμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις το σχήμα των αυτιών που έχει κλίση προς τα έξω είναι έτσι λόγω γονιδιακής προδιάθεσης, δηλαδή της κληρονομικότητας ενός ατόμου.

Η έλλειψη μιας φυσιολογικής πτυχής, που υπάρχει κανονικά στο πτερύγιο του αυτιού, δημιουργεί μια έντονη προβολή των ώτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται ασσυμετρία καθώς το ένα αυτί προβάλλει περισσότερο από το άλλο.

Τα άτομα με δυσαρμονικά αυτιά, ιδίως κατά την παιδική ηλικία, βρίσκονται συχνά στη δυσάρεστη θέση να αποτελούν αντικείμενο χλεύης από το κοινωνικό τους μικρόκοσμο, όπως είναι το σχολείο. Τέτοιου είδους ανάρμοστες συμπεριφορές δυστυχώς επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού. Αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες τα αφεστώτα ώτα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό το οποίο δημιουργεί προβλήματα που σχετίζονται με την εικόνα του ατόμου και την αυτοεκτίμησή του.

Η ωτοπλαστική είναι μία από τις πιο κοινές και απλές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα και σε ανήλικα άτομα, όπου υπάρχει η λογική της πρόληψης κυρίως των δυσάρεστων επιπτώσεων που τα πεταχτά αυτιά μπορεί να επιφέρουν στην ψυχολογία ενός παιδιού.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού αν εντοπιστεί το πρόβλημα ή προβλεφθεί ότι τα αυτιά θα προβάλλουν περισσότερο όταν το παιδί θα αναπτύσσεται, μπορούν να επανέλθουν με την εφαρμογή ενός ειδικού νάρθηκα. Ο χόνδρος του νεογνού είναι πολύ μαλακός και εύπλαστος οπότε μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα με τον νάρθηκα μπορεί να επιτευχθεί μία μόνιμη διόρθωση.

Όσο περνούν οι μήνες και μεγαλώνει το μωρό, τόσο ο χόνδρος του αυτιού σκληραίνει και αποκτά μία πιο σταθερή δομή. Έτσι αυξάνεται και ο χρόνος που χρειάζεται να εφαρμοστεί ο νάρθηκας για την επίτευξη ενός μόνιμου αποτελέσματος. Στην ηλικία πλέον των έξι μηνών ο χόνδρος του αυτιού δεν γίνεται να διορθωθεί με χρήση νάρθηκα.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η ωτοπλαστική έρχεται λοιπόν ως η λύση του προβλήματος των αφεστώτων ώτων. Η επέμβαση τροποποιεί το σχήμα του χόνδρου με τρόπο ώστε να αναδιαμορφωθεί η απούσα πτυχή που θα έπρεπε φυσιολογικά να υπάρχει. Έτσι καθίσταται εφικτό το αυτί να πλησιάσει πιο κοντά στο κεφάλι.

Η επέμβαση γίνεται με την πραγματοποίηση μίας μικρής τομής στο πίσω μέρος του αυτιού, στην περιοχή όπου το πτερύγιο του αυτιού ενώνεται με το κεφάλι. Η τελική ουλή δεν είναι καθόλου ορατή.

Στην περίπτωση που και ο λοβός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, τότε δύναται να αφαιρεθεί ένα μικρό τμήμα του ώστε να επιτευχτεί η ιδανική αναλογία. Η διάρκεια της ωτοπλαστικής κυμαίνεται από 1-2 ώρες.


ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η ωτοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο.


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η ωτοπλαστική γίνεται συνήθως υπό τοπική αναισθησία με ή χωρίς μέθη. Στα μικρά παιδιά, έως και 10 ετών, καθώς είναι δύσκολο να περιοριστούν και να παραμείνουν ακίνητα κατά την διάρκεια της επέμβασης προτιμάται η γενική αναισθησία, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Μετά την ωτοπλαστική μια μικρή προστατευτική γάζα τοποθετείται στο πίσω μέρος του αυτιού η οποία και παραμένει στην θέση αυτή ωσότου να αφαιρεθούν τα ράμματα. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν από τον γιατρό την έβδομη με δέκατη ημέρα. Η χειρουργημένη περιοχή μπορεί να δεχτεί νερό μόνο μετά την αφαίρεση των ραμμάτων. Η σχολαστική καθαριότητα της περιοχής φυσικά είναι επιβεβλημένη και ο γιατρός θα σας δώσει αναλυτικές μετεγχειρητικές οδηγίες για το πώς θα την επιτύχετε.

Να αναμένετε μεγάλο πρήξιμο στην περιοχή που χειρουργήθηκε, το οποίο θα αρχίσει να ελαττώνεται μετά τις πρώτες δύο ημέρες ενώ πλήρως θα υποχωρήσει μετά από δύο με τρεις μήνες. Τα αυτιά θα είναι ευαίσθητα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά από την επέμβαση γι’ αυτό συστήνεται η λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Απαγορευτική είναι η χρήση ασπιρίνης, αντιπηκτικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων καθώς μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.

Κατά την διάρκεια του ύπνου μία ειδική προστατευτική κορδέλα τοποθετείται πάνω από τα αυτιά για να αποφευχθεί η αναδίπλωσή τους από το μαξιλάρι. Η τελική ουλή πίσω από το πτερύγιο του αυτιού επουλώνεται πολύ καλά και δεν είναι εμφανής. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις όπου θα παρουσιαστεί διαταραχή στην διαδικασία επούλωσης, η ουλή δύναται να παραμείνει κόκκινη και υπερτροφική.

Οι ενήλικες που υποβάλλονται σε επέμβαση ωτοπλαστικής είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 3 ημέρες με μία εβδομάδα μετά από την επέμβαση ενώ θα νιώθουν άνετα ώστε να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή και δραστηριότητες μετά από την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορες φάσεις της ζωής ενός ανήλικου ή ενήλικου ατόμου, ανάλογα και με το πρόβλημα:

  • Η 1η φάση είναι στην ηλικία των 5 ετών πριν το παιδί πάει σχολείο για να αποφύγει τα δυσάρεστα σχόλια των συμμαθητών ή ενδεχόμενο τραυματισμό μετά από την επέμβαση κατά το παιχνίδι στον προαύλιο χώρο, και πραγματοποιείται συνηθέστερα με γενική αναισθησία.
  • Η 2η φάση είναι στην ηλικία των 10, οπότε μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία.
  • Η 3η φάση είναι στην εφηβική ή ενήλικη ζωή όπου η απόφαση λαμβάνετε συνειδητά από τον ίδιο τον ασθενή και η αναισθησία αποφασίζετε κατόπιν διαβούλευσης γιατρού και ασθενούς.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που συνδέονται με την ωτοπλαστική είναι εξαιρετικά σπάνιες όσο και ελάχιστες. Σε ορισμένους ασθενείς, συγκεκριμένα στο 3% των ασθενών, οι ουλές μπορεί να γίνουν κόκκινες και υπερτροφικές γεγονός που απαιτεί περαιτέρω θεραπεία η οποία όμως πραγματοποιείται με μια τοπική ένεση.

Η λοίμωξη είναι μία σπάνια επιπλοκή και αν συμβεί αντιμετωπίζεται με λήψη αντιβιοτικής αγωγής και συχνές αλλαγές του τραύματος. Μία άλλη συνηθισμένη παρενέργεια αποτελεί η ελαφρώς ελαττωμένη αισθητικότητα του δέρματος του αυτιού, η οποία είναι μόνο προσωρινή και η αισθητικότητα επανέρχεται μετά από μερικές εβδομάδες.

Άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί αν αποτελούν η ασσυμετρία μεταξύ των αυτιών, το υπερβολικό πλησίασμά τους στην περιοχή του κεφαλιού ή προβλήματα με το περίγραμμα των ώτων. Οι παρενέργειες αυτές διορθώνονται σχετικά εύκολα από τον πλαστικό χειρουργό με τοπική αναισθησία.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής είναι μόνιμα.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία