210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η ανόρθωση αποτελεί μία πλαστική χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση της πτώσης και της χαλάρωσης του στήθους. Η πτώση των μαστών μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, του μεγάλου βάρους του μαστού, της βαρύτητας ή μπορεί να είναι ανατομικό χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα κατά την εγκυμοσύνη, η απότομη αύξηση του μεγέθους του μαστού προκαλεί διάσπαση των συνδέσμων που κρατούσαν πριν τον μαστό και τη ξαφνική διάταση του δέρματος που περιβάλλει το στήθος.

Με την πάροδο του θηλασμού και την επαναφορά στο αρχικό μέγεθος του μαστού το δέρμα θα είναι χαλαρό και πτωτικό λόγω της βαρύτητας και της απουσίας των συνδέσμων που το συγκρατούσαν στην αρχική του θέση. Δηλαδή το στήθος θα χάσει την σφριγηλότητά του και το νεανικό του σχήμα και διάσταση. Η αυξομείωση βάρους και η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Παρ’ ότι από χειρουργικής πλευράς δεν είναι δυνατή η αναδημιουργία της φυσικής στήριξης του στήθους, το στήθος μπορεί να αναδιαμορφωθεί με τρόπο ώστε να φαίνεται και νεανικό και πιο στητό. Με την ανόρθωση στήθους το περισσευούμενο δέρμα αφαιρείται από το κάτω μέρος του μαστού και διαμορφώνεται σε έναν συμπαγή κώνο. Κατόπιν οι θηλές επανατοποθετούνται στην φυσιολογική/αρχική τους θέση. Σε περιπτώσεις όπου η θηλαία άλως (η χρωματισμένη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) είναι πολύ μεγάλη αναλογικά με το υπόλοιπο στήθος, δύναται να μειωθεί και το μέγεθος της.

Σε περιπτώσεις που το στήθος είναι μικρό και πτωτικό ταυτόχρονα, τότε μπορεί παράλληλα με την ανόρθωση στήθους να πραγματοποιηθεί και αυξητική, δηλαδή να τοποθετηθεί ένθεμα σιλικόνης. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσιάζονται στις γυναίκες με μικρά και πτωτικά στήθη, αλλά όλοι οι μαστοί μπορούν να ανορθωθούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζει μία γυναίκα ότι η ανόρθωση είναι μία χειρουργική διαδικασία που δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο μία μελλοντική εγκυμοσύνη ή θηλασμό.

Η εγκυμοσύνη δυνητικά μπορεί να εππηρεάσει το αποτέλεσμα της επέμβασης καθώς προκαλείται εκ νέου διάταση του μαστού γι’ αυτό και συστήνεται η επέμβαση να πραγματοποιείται μετά την εγκυμοσύνη. Φυσικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα της νέας ανόρθωσης.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να επαναφέρουμε τη φυσική στήριξη του μαστού στους υποκείμενους ιστούς, η ανόρθωση από μόνη της μπορεί να δώσει πληρότητα στο άνω μέρος του μαστού με τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε, εάν η ασθενής έχει αρκετό μαστό στον κάτω πόλο. Σε διαφορετική περίπτωση η πληρότητα επιτυγχάνεται με τη χρήση ενθέματος σιλικόνης. Εάν η ασθενής δεν επιθυμεί αύξηση του μεγέθους παρά μόνο ανόρθωση συχνά με την τοποθέτηση του ενθέματος αφαιρείται ένα μικρό μέρος του μαστού.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Όπως κάθε επέμβαση έτσι και η ανόρθωση στήθους συνοδεύεται από κάποιους πιθανούς κινδύνους και προβλήματα, όπως:

  • Πνευμονική λοίμωξη.
  • Θρόμβωση του αίματος.
  • Αιμορραγία.
  • Φλεγμονή.
  • Yπερτροφικές ουλές.

Για την αποφυγή των επιπλοκών ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως παραδείγματος χάριν χορήγηση αντιβιοτικών, λήψη αναλυτικού ιατρικού του ασθενούς κα. Ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπής αναφορικά με τις προεγχειρητικές οδηγίες που του δίνονται.

Η πνευμονική λοίμωξη είναι μία επιπλοκή που συναντάται κυρίως σε καπνιστές. Το κάπνισμα είναι λόγος για να αρνηθεί ένας πλαστικός να σας χειρουργήσει καθώς προκαλεί μία σειρά προβλημάτων κατά την διάρκεια και μετά το χειρουργείο. Συνίσταται έντονα η παύση του έστω για κάποιους μήνες πριν και μετά την επέμβαση.

Οι θρομβώσεις συσχετίζονται με την λήψη των αντισυλληπτικών, ιδίως αυτές που εμφανίζονται σε φλέβες των ποδιών. Αντιμετωπίζονται με ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες ή άλλες συσκευές ενώ για την αποφυγή σχηματισμού θρομβώσεων συστήνεται από την επόμενη του χειρουργείου η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και το καθημερινό ήπιο περπάτημα.

Η αιμορραγία αποτελεί σπάνια επιπλοκή, με ποσοστό μικρότερο του 1%. Η μικροβιακή φλεγμονή, είναι κι αυτή σπάνια επιπλοκή και αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβίωσης. Η παρουσία φλεγμονής, μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση του τραύματος και να έχει αρνητική επίδραση στην εμφάνιση των ουλών.

Σε περίπτωση που υπάρχει εκροή υγρού από την θηλή, είναι χρήσιμο να ενημερώσετε τον πλαστικό χειρουργό πριν από την επέμβαση ώστε να λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Μερικές φορές σχηματίζεται στη περιοχή των τομών και ειδικότερα στο σημείο συνάντησης της θηλαίας άλου με το δέρμα, εφελκίδα (κάπαλο) το οποίο καθώς πέφτει, αφήνει λίγο πιο εμφανή ουλή. Οι καπνιστές έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το απρόοπτο.


ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Συνήθως οι ουλές μετά την επούλωσή τους αφήνουν μια λεπτή γραμμή η οποία με την πάροδο του χρόνου φαίνεται ελάχιστα. Για κάθε ενδεχόμενο όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί η χρήση μετεγχειρητικών φύλλων σιλικόνης, αλοιφών είτε ακόμα και ενέσιμων θεραπειών προκειμένου οι ουλές να μειωθούν στο ελάχιστο. Οι ουλές θα καλύπτονται πλήρως όταν φοράτε στηθόδεσμο ή μαγιό.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Πριν από το χειρουργείο θα πρέπει να προχωρήσετε σε ορισμένες ενέργειες τις οποίες θα σας δώσει αναλυτικά και ο πλαστικός σας χειρουργός. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στις σημαντικότερες:

  • Αν δεν είσαστε κοντά στο ιδανικό σας βάρος συστήνεται η απώλεια κιλών.
  • Αν είστε καπνίστρια θα πρέπει κάποιους ημέρες πριν, αλλά και μετά, το χειρουργείο να διακόψετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα επηρεάζει την επούλωση των πληγών.
  • Αν κάνετε χρήση αντισυλληπτικών θα πρέπει να τα σταματήσετε 2 εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ANAΜΕΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η ανόρθωση είναι μια άριστη επέμβαση για να βελτιώσουμε την εμφάνιση των πτωτικών μαστών αλλά οι ουλές από τις τομές για την ανόρθωση δεν θα φύγουν. Θα υπάρχουν πάντα αλλά με την πάροδο του χρόνου δεν φαίνονται τόσο. Καθώς η ανόρθωση γίνεται υπό γενική αναισθησία όταν ξυπνήσετε δεν θα πονάτε αλλά ίσως νιώθετε ζαλισμένη. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να διανυκτερεύσετε για μία ημέρα.

Για τις επόμενες δυο ημέρες να αναμένετε δυσφορία και για την ελαχιστοποίησή της θα λάβετε παυσίπονη αγωγή. Τα εξωτερικά ράμματα θα αφαιρεθούν σε μια εβδομάδα από την επέμβαση. Για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση θα πρέπει να φοράτε έναν καλά εφαρμοζόμενο στηθόδεσμο αθλητικού τύπου.

Ακόμη το στήθος σας θα εμφανίσει πρήξιμο και θα είναι αρκετά ευαίσθητο για ένα μικρό διάστημα αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό και τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν σύντομα από μόνα τους. Αρχίστε το περπάτημα το συντομότερο δυνατόν αλλά μην επιστρέψετε σε έντονες δραστηριότητες ή άσκηση παρά μόνο μετά από την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία