210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣΗ αυξητικη στηθους ή προσθετικη στηθους είναι μία από τις συχνότερες επεμβάσεις στην Πλαστική Χειρουργική παγκόσμια. Επιπλέον, αποτελεί την πλαστική επέμβαση με τον μεγαλύτερο δείκτη ικανοποίησης σε σύγκριση με όλες τις πλαστικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται.

Επισημαίνεται ότι στα 22 χρόνια της μέχρι τώρα καριέρας του ο Πλαστικός Χειρουργός κ.Ανδρέας Ανδρουλακάκης έχει κάνει πάνω από 3.500 αυξητικές μαστών.


ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η αυξητικη στηθους απευθύνεται σε γυναίκες, μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, που έχουν μικρό μαστό (τον ένα ή και τους δύο) και επιθυμούν αυξηση στηθους. Επίσης σε γυναίκες που μετά την εγκυμοσύνη ή αλλαγές βάρους έχουν χάσει το γέμισμα του πάνω μέρους των μαστών. Τέλος, σε γυναίκες που απλά επιθυμούν μαστούς μεγαλύτερους από αυτούς που έχουν.

Το αποτέλεσμα από την αυξητικη στηθους αυξάνει κατά πολύ την αυτοεκτίμηση της ασθενούς και την διευκολύνει πάρα πολύ στον τρόπο που ντύνεται με μαγιό και ρούχα.


ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Ο πιο αποδεκτός και δημοφιλής τρόπος για την αυξηση στηθους είναι τα εμφυτευματα σιλικονης ή φυσιολογικoύ ορού. Τα ενθέματα αυτά έχουν περίβλημα από σιλικόνη και περιεχόμενο τζέλ σιλικόνης ή φυσιολογικό ορό. Φυσικά, το περιεχόμενο είναι αποστειρωμένο και εγκεκριμένο για τη χρήση του από τους αρμόδιους φορείς υγείας.

Τα εμφυτευματα σιλικονης χρησιμοποιούνται για πάνω από 50 χρόνια στην αυξητικη στηθους και είναι απολύτως ασφαλή. Κατόπιν μελετών έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τα εμφυτευματα σιλικονης και την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού αλλά ούτε και άλλων συστηματικών παθήσεων.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ

Τελευταία γίνεται λόγος για την αυξητικη στηθους και με άλλους τρόπους:

 1. Με την αυτόλογη μεταφορά λίπους, δηλαδή την χρήση λίπους από την ίδια την ασθενή. Αυτή η μέθοδος δοκιμάζεται εδώ και χρόνια αλλά μέχρι σήμερα τα ποσοστά επιτυχίας είναι ελάχιστα.

 2. Ορισμένοι από τους λόγους που καθιστούν την συγκεκριμένη μέθοδο ανεπαρκή είναι:

  • Το ποσοστό απορρόφησης του λίπους είναι απροσδιόριστο γεγονός που δεν επιτρέπει ακρίβεια στην αυξηση στηθους συνεπώς το επιθυμητό μέγεθος δεν επιτυγχάνεται πάντα ενώ δεν μπορεί να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο ασσυμετρίας μεταξύ των δυο μαστών.
  • Συχνά μετά από την αυξητικη στηθους με αυτόλογη μεταφορά, πραγματοποιούνται μικρές αλλοιώσεις του λίπους (fat necrosis) οι οποίες δυσκολεύουν την ορθή κλινική παρακολούθηση του μαστού τόσο κατά την φυσική εξέταση από τον ιατρό όσο και με τις εξετάσεις απεικόνισης.
  • Η τεχνική της έγχυσης λίπους τραυματίζει τον μαστό, με αποτέλεσμα οι ουλές που δημιουργούνται να δυσχεραίνουν κι άλλο την παρακολούθηση.

  Η χρήση λίπους για την αυξηση στηθους βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους πλαστικούς χειρουργούς μόνο όταν αφορά στην διόρθωση μικρών προβλημάτων των μαστών. Κυρίως στις περιπτώσεις αποκατάστασης του μαστού κατόπιν μερικής απώλειας του μετά μαστεκτομή ή για τη διόρθωση πτυχώσεων των μαστών (rippling).

 3. Με την χρήση Υαλουρονικού οξέως (Macrolane) με πολύ μικρές τομές περί των 2mm. Οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος είναι μεν ακίνδυνη αλλά έχει περιορισμένη διάρκεια αποτελεσμάτων (Μικρότερη από 1 έτος) ενώ το κόστος της είναι το ίδιο με την αυξητικη στηθους με χρήση εμφυτευμάτων, η οποία έχει μόνιμα αποτελέσματα.

 4. Τέλος, υπάρχουν συσκευές που ισχυρίζονται ότι με συνεχή έλξη επιτυγχάνουν την αύξηση του μεγέθους των μαστών. Τέτοιου τύπου μέθοδοι κρίνονται αναξιόπιστες από τους περισσότερους ειδικούς αλλά και από την δική μας ομάδα. Τα αποτελέσματα τέτοιων συσκευών, αν υπάρχουν είναι παροδικά και προκαλούν ελάχιστη αυξηση στηθους.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η προσθετικη στηθους είναι μία απλή πλαστική επέμβαση. Πραγματοποιείται στο νοσοκομείο, συνήθως κατόπιν γενικής αναισθησίας. Δύναται να πραγματοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με μέθη και τοπική αναισθησία. Η προσθετικη στηθους έχει διάρκεια 45 λεπτά με 1 ώρα. Η διάρκεια καθορίζεται από τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενούς και από το είδος της προσέγγισης που ακολουθείται.

Η ασθενής κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου και ύστερα από τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο γίνεται η επέμβαση. Αργότερα η ασθενής έχει την επιλογή είτε να διανυκτερεύσει για το βράδυ είτε να φύγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.

Στην δεύτερη περίπτωση θα της δοθεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιβιοτικά και παυσίπονα. Ο πόνος με τα αναλγητικά ελέγχεται απόλυτα και οι ασθενείς μετά από λίγες μέρες ανάπαυσης (4-5 ημέρες) μπορούν να επιστρέψουν με προσοχή στην καθημερινή τους δραστηριότητα.


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Για να προχωρήσει μία γυναίκα στην προσθετικη στηθους θα πρέπει να συναντηθεί αρχικά με τον πλαστικό χειρουργό στο ιατρείο του όπου θα γίνει μια πιο αναλυτική συζήτηση καθώς και φυσική εξέταση.

Σ’ αυτή την συνάντηση ο γιατρός εξετάζει τα ανατομικά στοιχεία της ασθενούς ώστε να μπορέσει να αποσαφηνίσει τρεις σημαντικές παραμέτρους:

 1. Τη θέση της τομής. Οι επιλογές για την θέση της τομής στην αυξητικη στηθους, είναι τρείς:

  • γύρω από τη θηλή
  • στο κάτω μέρος του μαστού, ώστε να καλύπτεται και
  • στην μασχάλη

 2. Τη θέση της θήκης για την υποδοχή του ενθέματος σιλικόνης. Οι επιλογές είναι:

  • πίσω από τον μύ
  • πίσω από το κάλυμμα του μυός που ονομάζεται περιτονία (subfascial)
  • πίσω από τον μαζικό αδένα μαστό. Η τελευταία τοποθέτηση τείνει να καταργηθεί λόγω των μειονεκτημάτων της.

 3. Το είδος που συναντάται στα εμφυτευματα σιλικονης:

  1. Υπάρχουν 2 σχήματα όσο αφορά στα εμφυτευματα σιλικονης:

   • Τα στρογγυλά εμφυτεύματα, που το γεμισμά“ τους παραμένει το ίδιο σε όλα, και
   • Τα ανατομικά (σαν σταγόνα), που είναι περισσότερο «γεμάτα» στο κατώτερο μέρος τους απ’ ότι στο επάνω τμήμα τους.

  2. Υπάρχουν, επίσης, διαφορετικές προβολές στα ενθέματα, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το κενό ανάμεσα στους μαστούς (ντεκολτέ) και με το αν χρειάζεται και ανόρθωση εκτός από αυξηση στηθους η ασθενής. Οι προβολές είναι:

   • Χαμηλής προβολής
   • Μέσης προβολής και
   • Υψηλής προβολής

  3. Σε ό,τι αφορά στο περίβλημα και το περιεχόμενο των ενθεμάτων: Το περίβλημα είναι πάντα από σιλικόνη και είναι λείας ή τραχείας επιφάνειας. Το περιεχόμενο είναι από τζέλ σιλικόνης, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής επιλογή ή από φυσιολογικό ορό.

  4. Το προτεινόμενο μέγεθος για την αυξηση στηθους προκύπτει από την ίδια την επιθυμία της ασθενούς και από τα υπάρχοντα ανατομικά της στοιχεία. Κατά την εξέταση η ασθενής κάνει δοκιμή σε διάφορα μεγέθη με ένα ειδικό σουτιέν που αναπαριστά πολύ αξιόπιστα το τελικό αποτέλεσμα. Την τελική απόφαση για το εμφύτευμα και την αυξηση στηθους την παίρνει η ασθενής λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις του ειδικού χειρουργού.


  ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

  Μετά την αυξητικη στηθους η ασθενής επισκέπτεται το ιατρείο για αλλαγή των ραμμάτων την 3η και 7η ημέρα μετά την επέμβαση. Κατά τις πρώτες ημέρες είναι απαγορευτικό το αφρόλουτρο, η παραμονή δηλαδή στην μπανιέρα, καθώς και το θαλασσινό μπάνιο. Επιτρέπεται μόνο τοπικά η χρήση του νερού για να ξεπλυθείτε.

  Συνίσταται να είστε προσεκτική στις κινήσεις σας και να αποφύγετε την σωματική δραστηριότητα τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την προσθετικη στηθους αλλά και την έντονη δραστηριότητα κατά τον πρώτο μήνα. Να ακολουθείτε τις μετεγχειρητικές οδηγίες που θα σας δώσει ο πλαστικός σας χειρουργός.

  Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες 3 επισκέψεις στο ιατρείο του πλαστικού. Ύστερα από 1 μήνα, ύστερα από 3 μήνες και ύστερα από 6 μήνες μετά την επέμβαση για την αυξητικη στηθους.


  ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

  Οι πιθανές επιπλοκές από την προσθετικη στηθους είναι όμοιες με τις πιθανές επιπλοκές που συναντώνται σε κάθε χειρουργική επέμβαση, δηλαδή:

  • Η αιμορραγία ( λιγότερο από ένα 1% ποσοστό).
  • Η φλεγμονή (λιγότερο από 1.5%).

  Η κυριότερη επιπλοκή που σχετίζεται συγκεκριμένα με την αυξητικη στηθους με εμφυτευματα σιλικονης, είναι η δημιουργία σκληρής "κάψας" γύρω από τα εμφυτευματα σιλικονης. Είναι μία επιπλοκή που παρουσιάζεται όταν τοποθετηθεί ένα ξένο σώμα κάτω από ο δέρμα, καθώς ο οργανισμός δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη, την κάψα ώστε να καλύψει και να απομονώσει το ξένο σώμα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (λιγότερο από 5% με τα σύγχρονα ενθέματα) αυτή η κάψα γίνεται σκληρή, με αποτέλεσμα να σκληραίνει και ο μαστός και η ασθενής να πονά.


  ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ "ΚΑΨΑΣ" ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

  Αν συμβεί αυτή η σπάνια επιπλοκή η λύση είναι απλή αλλά χειρουργική: Υπό μέθη και τοπική αναισθησία, ανοίγεται η παλιά τομή, αφαιρείται το ένθεμα, χαράσσεται η κάψα και επανατοποθετούνται τα εμφυτευματα σιλικονης. Η διαδικασία διαρκεί μόνο 20 λεπτά και η ασθενής θα επιστρέψει στο σπίτι της 2 ώρες αργότερα.

  Παρ’ ότι τα αίτια δημιουργίας σκληρής κάψας δεν έχουν διευκρινιστεί η χειρουργική μας ομάδα έχει καταλήξει στα εξής συμπεράσματα: Η αύξηση της πιθανότητας δημιουργίας ρικνωτικής κάψας γύρω από τα εμφυτευματα σιλικονης οφείλεται στις μικροαιμορραγίες κατά την διάρκεια της επέμβασης και στην μη κατάλληλη και ορθή προετοιμασία της πτύχωσης που θα δεχτεί το ένθεμα. Αντιμετωπίζοντας ορθά τις δύο αυτές παραμέτρους κατά την αυξητικη στηθους η χειρουργική μας ομάδα, μετά από πάνω από 3.500 περιστατικά αυξητικης στηθους, δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με σοβαρή μορφή κάψας ούτε μία φορά.

  Παρόλο βέβαια που η ομάδα μας έχει αντιμετωπίσει χειρουργικά μαστούς με κάψα, επιδιορθωτικά σε ασθενείς που πραγματοποίησαν αυξηση στηθους αλλού αλλά και σε περιπτώσεις μετά από αποκατάσταση μαστών (μετά από μαστεκτομή) λόγω του είδους της επέμβασης και των συμπληρωματικών θεραπειών (ακτινοθεραπειών).


  ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

  Το κόστος στην αυξητικη στηθους περιλαμβάνει την αμοιβή του αναισθησιολόγου, την αμοιβή του πλαστικού χειρουργού, το κοστος στα εμφυτευματα σιλικονης και τα έξοδα της νοσηλείας, αν αυτή υπάρχει, και τα οποία ποικίλουν ανάλογα με το νοσοκομείο ή την κλινική που θα επιλέξει η ασθενής να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Συμπεριλαμβάνει ακόμη την θέση στην οποία πρόκειται να διανυκτερεύσει η ασθενής.

  Σχετικά με τα εμφυτευμα σιλικονης να αναφέρουμε ότι οι τιμές τους ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, το είδος και την υφή των ενθεμάτων. Στις συνολικές δαπάνες θα πρέπει ακόμη να συμπεριληφθούν τα έξοδα των συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών αγωγών, κρεμών και ειδικών ενδυμάτων τα οποία θα χρησιμοποιήσετε κατά την περίοδο της αποθεραπείας από την αυξητικη στηθους. Τέλος, ο πλαστικός χειρουργός θα μπορέσει να σας κάνει μία ακριβή κοστολόγηση για την αυξητικη στηθους κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο του.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία