210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Η αποκατασταση του μαστού είναι μία σειρά πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά τις οποίες επιχειρείται η ανασυγκρότηση του ενός ή και των δύο μαστών μετά από μαστεκτομή, δηλαδή αφαίρεσης του συνόλου ή μέρους του μαστού, λόγω καρκίνου. Η γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή έχει να αντιμετωπίσει δυο σημαντικά προβλήματα.

Το ένα είναι η τραυματική εμπειρία της καθαυτής νόσου. Το δεύτερο η αφαίρεση, ο ακρωτηριασμός του μαστού, που είναι ένα από τα κατεξοχήν χαρακτηριστικά της θηλυκότητας μίας γυναίκας. Στις μέρες μας ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει 1 στις 12 Ελληνίδες. Η επιστήμη, με την έγκαιρη διάγνωση και τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, έχει συμβάλλει στην βελτίωση της πρόγνωσης της νόσου του καρκίνου του μαστού.

Ρόλος της πλαστικής χειρουργικής στις περιπτώσεις μαστεκτομής είναι να αποκαταστήσει ικανοποιητικά ένα μαστό είτε αμέσως (ταυτόχρονα με την μαστεκτομή), είτε σε απώτερο χρόνο (ύστερα από την πάροδο κάποιου χρόνου μετά την μαστεκτομή).


ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η άμεση αποκατασταση στηθους δεν δύναται να πραγματοποιηθεί όταν:

 • Τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται κοντά στο δέρμα ή υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το αν ο όγκος περιλαμβάνει το δέρμα, όπως στην περίπτωση του φλεγμονώδους καρκίνου του στηθους.
 • Δεν υπάρχει καλή αγγείωση στους κρημνούς μετά την μαστεκτομή. Η καλή αγγείωση απαιτεί εντελώς ατραυματική τεχνική από τον ογκολόγο χειρουργό γεγονός που δεν είναι πάντα δυνατό.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΤΡΑΦΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

Μπορείτε να στραφείτε στην αποκατάσταση στήθους εάν η θεραπεία σας είναι σε στάδιο που το επιτρέπει, εάν δεν υπάρχει τυχόν πάθηση ή διαδικασία που θα εμποδίσει την επούλωση των τραυμάτων και τέλος εάν αισθάνεστε ψυχολογικά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσετε ακόμα μία οι περισσότερες χειρουργικές διαδικασίες.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Δύο είναι οι βασικοί τρόποι για την χειρουργική αποκατασταση στηθους μετα από μαστεκτομη:

 • Η αποκατάσταση των μαστών με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης.
 • Η αποκατάσταση των μαστών με τη χρήση αυτολόγων ιστών, ιστών δηλαδή από την ίδια την ασθενή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνδυασμός των δύο μεθόδων.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ ΜΕ ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ

Τα ενθέματα σιλικόνης, που ως γνωστόν χρησιμοποιούνται και από τις γυναίκες που θέλουν απλώς να αυξήσουν το στήθος τους, τοποθετούνται είτε ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, είτε 3-6 μήνες μετά τη μαστεκτομή. Όταν ο μαστός που επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε είναι μεγάλος, πριν από την τελική χρήση του ενθέματος σιλικόνης, μεσολαβεί η τοποθέτηση για 3-6 μήνες ενός διατατήρα ιστών.

Αυτός ο διατατήρας έχει το σχήμα του μαστού και σκοπό έχει να διατείνει, δηλαδή να «ανοίξει» τους ιστούς του δέρματος και του μυός, ώστε να δημιουργηθεί μια κατάλληλη φυσική θήκη όπου θα εισαχθεί το ένθεμα σιλικόνης. Η διάταση αυτή γίνεται προοδευτικά και απαιτεί 5-6 επισκέψεις στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Για την επέμβαση χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες τομές από την μαστεκτομή.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 1 ώρα για τον κάθε μαστό και η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο συνήθως 1-2 βράδια.


ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΤΑΤΗΡΑ ΙΣΤΟΥ

Η χρήση διατατήρα δεν πραγματοποιείται αν:

 • Υπάρχει ιστορικό λοιμώξεων.
 • Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πολλές επεμβάσεις.
 • Έχετε κάνει, κάνετε ή πρόκειται να κάνετε ακτινοθεραπεία στην περιοχή του στήθους.
 • Η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΛΟΓΟΥ ΙΣΤΟΥ

Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε αυτόλογους ιστούς, οι περιοχές που συνήθως επιλέγουμε είναι:

 • Η πλάτη.

 • Από την πλάτη χρησιμοποιούμε τον ονομαζόμενο κρημνό (δέρμα, λίπος και μέρος του μυός) του πλατέως ραχιαίου. Η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες και αφήνει μια επιπλέον ουλή στην πλάτη η οποία κρύβεται επαρκώς από τον στηθόδεσμο. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες και η επάνοδος της ασθενούς στις δραστηριότητές της σε διάστημα 20 ημερών.

 • Η κοιλιακή χώρα.

 • Από την κοιλιά χρησιμοποιείται ο κρημνός του ορθού κοιλιακού μυός (Tram Flap). Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου αυτόλογου ιστού είναι ότι δεν χρειάζεται ένθεμα σιλικόνης, ενώ αντίθετα στον κρημνό της πλάτης μπορεί να χρειασθεί, και το γεγονός ότι διορθώνεται παράλληλα η ενδεχόμενη χαλάρωση της κοιλιάς.

  Τα μειονεκτήματα είναι η ουλή που βεβαίως καλύπτεται, πιθανή αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα και το γεγονός ότι η επιλογή των ασθενών είναι αυστηρή. Συγκεκριμένα η επέμβαση με αυτόλογο ιστό από την κοιλιακή χώρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν υπάρχουν ουλές σε ορισμένα σημεία στην κοιλιά, αν η ασθενής είναι παχύσαρκη ή καπνίστρια. Επίσης είναι μέθοδος αρκετά επεμβατική. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 5-6 ώρες, η νοσηλεία είναι 3-4 μέρες και η επάνοδος στις δραστηριότητες σε 30 μέρες.

  Το πλεονέκτημα είναι ότι ο ιστός συμπεριφέρεται όπως οι υπόλοιποι ιστοί στο σώμα σας, έτσι αν πάρετε ή χάσετε βάρος θα μεγαλώσει και θα συρρικνωθεί αντίστοιχα. Δεν θα χρειαστεί ποτέ αντικατάσταση ούτε θα πάθει ρήξη ή άλλες επιπλοκές σπάνιες αλλά υπαρκτές με την χρήση εμφυτεύματος.


ΠΟΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

Η επιλογή της μεθόδου αποκατάστασης του μαστού προκύπτει ύστερα από λεπτομερή εξέταση της ασθενούς και συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό. Ο στόχος της αποκατάστασης είναι αφενός η δημιουργία ενός αισθητικά αποδεκτού μαστού και αφετέρου η συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Γι’ αυτό ορισμένες φορές χρειάζεται να γίνει κάποια διόρθωση (μείωση, ανόρθωση ή αύξηση) και στον άλλο μαστό, γεγονός στο οποίο δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση από τους ογκολόγους ιατρούς.


ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΛΗΣ (ΑΛΩΣ)

Μόλις ολοκληρωθεί η αποθεραπεία από την αποκατάσταση του μαστού ή των μαστών ακολουθεί η διαδικασία αποκατάστασης της θηλής (άλως). Συνήθως, προχωράμε στη δημιουργία της θηλής 6 μήνες μετά την αποκατάσταση του μαστού. Η αναδημιουργία της θηλής επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος είναι με τη χρήση του δέρματος του μαστού, με μια απλή επέμβαση με τοπική αναισθησία.


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ Ή ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η αποκατάσταση στηθους μετά από μαστεκτομή δεν θεωρείται και δεν είναι μία αισθητική επέμβαση. Είναι μία επέμβαση επανορθωτική και είναι μέρος της θεραπείας για τη νόσο. Τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας και οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν εξολοκλήρου ή μερικώς την χειρουργική αποκατάσταση του στήθους.


ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Το στήθος θα είναι πιο σφιχτό και θα είναι ή λίγο πιο στρογγυλό ή λίγο πιο επίπεδο από ένα φυσικό στήθος. Αν κατά την μαστεκτομή η περιοχή είχε χάσει την αισθητικότητά της η επέμβαση της αποκατάστασης δεν θα μπορέσει να την επαναφέρει. Υπάρχει βέβαια μία πολύ σπάνια πιθανότητα ένα μέρος της αισθητικότητάς του στηθους να επιστρέψει με τον καιρό. Η εγχείρηση θα αφήσει ουλές που θα απαλύνουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ποτέ δεν θα φύγουν εντελώς.

Η επιτυχημένη αποκατάσταση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμηση και συμβάλλει σημαντικά στο να ξεπεράσει η γυναίκα το ψυχολογικό τραύμα από τη νόσο και την αφαίρεση του στήθους. Τα αποτελέσματα της αποκαταστασης στηθους θα είναι μόνιμα.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία