210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΗ αύξηση του μεγέθους του ανδρικού μαστού είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο το οποίο επιδρά πολύ αρνητικά στην ψυχολογία ενός άνδρα. Οι άνδρες που παρουσιάζουν γυναικομαστία νιώθουν λιγότερο αρρενωποί, νιώθουν αμήχανα με το σώμα τους, αποφεύγουν να εμφανίζονται στην παραλία. Η γυναικομαστία δηλαδή επηρεάζει την ψυχολογία των ανδρών αλλά και διάφορες φυσιολογικές δραστηριότητες.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω της ύπαρξης γυναικομαστίας μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανδρών. Καθώς η γυναικομαστία είναι μια αρκετά συχνή πάθηση αντιμετωπίζεται εύκολα χειρουργικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές ή σε ψευδή γυναικομαστία-λιπομαστία, δηλαδή στην τοπική εναπόθεση του λίπους στην περιοχή του θώρακα.

Ένας άλλος συχνός παράγοντας που προκαλεί γυναικομαστία είναι η χρήση αναβολικών στεροειδών φαρμάκων, ενώ η γυναικομαστία έχει συνδεθεί και με την κατάχρηση μαριχουάνας και αλκοόλ. Για την ορθή αντιμετώπισή της είναι απαραίτητο να ληφθεί το ακριβές ιατρικό ιστορικό και να πραγματοποιηθεί προσεκτική κλινική εξέταση, καθώς η γυναικομαστία αποτελεί σύμπτωμα παθήσεων όπως είναι οι όγκοι στους μαστούς, στους όρχεις κ.α.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ

Η πραγματική γυναικομαστία αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά. Αν η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει και η γυναικομαστία επιμένει τότε αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική θεραπεία κρίνεται ως αναποτελεσματική αν το μέγεθος του μαστού δεν έχει μειωθεί μετά το πέρας δύο ετών.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας εξαρτάται από το είδος της, δηλαδή αν οφείλεται στην εναπόθεση λίπους ή στην αύξηση του μαζικού αδένα, και από τον βαθμό της γυναικομαστίας, δηλαδή από το μέγεθος και την υφή (σκληρός ή μαλακός) του μαστού. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούμε να επιλέξουμε είναι η λιποαναρρόφηση, αν ο μαστός αποτελείται κυρίως από λίπος και έχει μαλακή σύσταση, ή η χειρουργική εκτομή-αφαίρεση, αν ο μαστός είναι σκληρός και κατά συνέπεια πρέπει να αφαιρεθεί ο υπερτροφικός μαζικός αδένας.

Σπάνια, στην περίπτωση που ο μαστός παρουσιάζει έντονη υπερτροφία, για να αποφευχθεί η δημιουργία χαλάρωσης μετά την αφαίρεση μπορεί να χρειαστεί επιπρόσθετα η εκτομή δέρματος γύρω από τη θηλή ούτως ώστε ο μαστός να επανέλθει στην αρχική του θέση. Σε περιπτώσεις που ο υπερτροφικός μαστός συνοδεύεται και από έντονη πτώση πραγματοποιείται παράλληλα με την εκτομή και ανόρθωση του μαστού, η οποία αφήνει συνήθως μία μικρή ουλή γύρω από την θηλή.


ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ

Είναι πολύ σπάνιο ένας ασθενής να μην μπορεί να χειρουργηθεί και πρέπει να συντρέχουν εξαιρετικά σοβαροί λόγοι. Ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν ανησυχία και μπορεί να αποτρέψουν κάποιον από την επέμβαση είναι η ύπαρξη σοβαρής καρδιακής νόσου, η κακοήθης υπερθερμία και οι σοβαρές αιματολογικές διαταραχές όπως πχ στην πηκτικότητα του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε ακατάσχετη αιμορραγία.

Ακόμη είναι πιθανό ο πλαστικός χειρουργός να μην δεχτεί να σας χειρουργήσει αν είστε βαριά καπνιστής καθώς το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχής της επούλωσης των τραυμάτων αυξάνοντας έτσι παράλληλα και την πιθανότητα της μόλυνσης.


ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Στην επέμβαση για την γυναικομαστία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε τοπική αναισθησία και καταστολή με μέθη, είτε γενική αναισθησία. Αναλόγως με την περίπτωση της γυναικομαστίας και την τεχνική που ακολουθείται επιλέγεται και το είδος της αναισθησίας. Η λιποαναρρόφηση συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία ή καταστολή, ενώ κατά την μαστεκτομή πραγματοποιείται με τον ασθενή να βρίσκεται υπό γενική αναισθησία.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Μετά την επέμβαση θα οδηγηθείτε στο δωμάτιο σας, όπου θα παραμείνετε για μερικές ώρες έως ότου να συνέλθετε από τη νάρκωση. Μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας θα πάρετε εξιτήριο. Καλό θα ήταν να μην οδηγήσετε την ημέρα της επέμβασης, λόγω των φαρμάκων της αναισθησίας. Συνιστάται να προνοήσετε ώστε κάποιο φιλικό, συγγενικό σας πρόσωπο να σας μεταφέρει στο σπίτι σας με ασφάλεια.

Σε περίπτωση που έχει επιλεγεί η ανοικτή χειρουργική μέθοδος τότε θα σας έχουν τοποθετηθεί δύο παροχετεύσεις, μία σε κάθε μαστό. Θα λάβετε οδηγίες από τον πλαστικό χειρουργό σχετικά με την λήψη αντιβιοτικής αγωγής και αναλγητικών φαρμάκων στην περίπτωση που πονάτε. Θα σας ζητηθεί να φοράτε για 1 μήνα ένα ειδικό μπλουζάκι, το οποίο θα βοηθήσει το δέρμα να επανέλθει στην φυσιολογική του θέση.

Τα ράμματα θα αφαιρεθούν στις 10 ημέρες από την επέμβαση και μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες και στην εργασία σας σε διάστημα 5 ημερών.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

  • Αιμορραγία (αιμάτωμα) Πρόκειται για συσσώρευση του αίματος η οποία προκαλεί υπερβολική διόγκωση του μαστού μετά την επέμβαση. Συμβαίνει σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και σε άτομα που δεν ακολουθούν τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες του πλαστικού χειρουργού. Προλαμβάνεται με το να σταματήσει ο ασθενής την λήψη: Ασπιρίνης και αντιπηκτικών, συμπληρωμάτων διατροφής και αναβολικών στεροειδών.
  • Συλλογή υγρού. Πρόκειται για συσσώρευση υγρού το οποίο προκαλεί υπερβολική διόγκωση του μαστού μετά την επέμβαση. Προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται με τη τοποθέτηση των παροχετεύσεων.
  • Μόλυνση/Λοίμωξη. Προλαμβάνεται με την χορήγηση τοπικών αντιβιοτικών κατευθείαν πάνω στο τραύμα/τομή. Η καλή κατάσταση της υγείας του ασθενούς καθώς και η τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά και μετά την επέμβαση, είναι σημαντικές παράμετροι για να αποφευχθεί η πιθανότητα μόλυνσης.
  • Αρτηριακή θρόμβωση του αίματος. Είναι όταν σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος μέσα σε ένα αγγείο και το οποίο εμποδίζει την ροή του αίματος. Η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η καταπολέμηση του άγχους και η φαρμακευτική αγωγή πριν από την επέμβαση είναι οι προληπτικοί παράγοντες για την αποφυγή της θρόμβωσης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Τα αποτελέσματα από την επέμβαση για την γυναικομαστία είναι μόνιμα. Οι μοναδικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση της γυναικομαστίας είναι η μεγάλη αύξηση του βάρους και η λήψη ορμονών(οιστρογόνων) ή αναβολικών στεροειδών.


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Το κόστος της επέμβασης για την γυναικομαστια μπορεί να ποικίλλει. Καθορίζεται από το είδος της επέμβασης που θα ακολουθηθεί, την αμοιβή του πλαστικού χειρουργού, την αμοιβή του αναισθησιολόγου και τα χειρουργικά έξοδα του νοσοκομείου. Το τελικό κόστος περιλαμβάνει ακόμη τις ιατρικές εξετάσεις, τα μετεγχειρητικά ενδύματα και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας δεν καλύπτεται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση. Καθώς όμως τα συμβόλαια ασφάλισης ποικίλλουν, συνίσταται να ελέγξετε προσεκτικά το περιεχόμενό του συμβολαίου σας για πιθανή κάλυψη μέρους των δαπανών.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία