210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣΤο μέγεθος του γυναικείου στήθους καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως την κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος και την επίδραση ορμονών. Το μεγάλο στήθος έχει σχεδόν πάντα και αυξημένο βάρος. Έτσι οι μεγάλοι μαστοί μπορούν να δημιουργήσουν και συνδέονται αρκετά συχνά, με διάφορα προβλήματα, όπως είναι ο πόνος στην πλάτη, την μέση και τον αυχένα, εξανθήματα και ερεθισμούς κάτω από το στήθος, αίσθημα βάρους, δύσπνοια, κεφαλαλγίες, πτυχώσεις και ενοχλήσεις από τις τιράντες του στηθόδεσμου.

Ακόμη ένα πολύ μεγάλο στήθος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι πτωτικό, δηλαδή να είναι χαλαρό και «πεσμένο». Επιπλέον επιδρά αρνητικά στην καθημερινότητά της γυναίκας καθώς δεν της δίνεται η επιλογή να φορέσει τα ρούχα που θέλει, ιδίως κατά του καλοκαιρινούς μήνες ή να μετέχει σε δραστηριότητες όπως είναι κάποια είδη άσκησης. Οι παραπάνω λόγοι επιδρούν αρνητικά και στην ψυχολογία της.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Η μειωτική του στήθους είναι μια πλαστική χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το περισσευούμενο δέρμα και λίπος, αναδιαμορφώνοντας το μαστό σε μικρότερο σχήμα και τοποθετώντας τις θηλές στην ιδανική τους θέση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο ελκυστικό στήθος και η βελτίωση των αναλογιών του σώματος κατ’ επέκταση.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές αναδιαμόρφωσης του μαστού με πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και διαφορετικές τομές η κάθε μια, αλλά σε όλες θα υπάρχει μία τομή γύρω από τη θηλή. Η τεχνική που τελικά θα επιλεχθεί θα είναι η καταλληλότερη με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε ασθενούς. Είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη την γνώμη του πλαστικού χειρουργού καθώς είναι εξειδικευμένος και έχει την εμπειρία να επιλέξει την τεχνική εκείνη που θα προσφέρει ανά περίπτωση τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η μειωτική στήθους απευθύνεται σε γυναίκες που για αισθητικούς ή πρακτικούς λόγους επιθυμούν να μειώσουν το μέγεθος του στήθους τους. Ακόμη σε γυναίκες με προβλήματα ασυμμετρίας, που έχουν το περιθώριο να μειώσουν το μέγεθος του ενός μαστού, σε περιπτώσεις γιγαντομαστίας και μεγαλομαστίας, και στους άνδρες στην περίπτωση της γυναικομαστίας.


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Στην μειωτική στήθους συνηθίζεται η γενική αναισθησία καθώς είναι μία πλαστική επέμβαση που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.


ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Εκτός της θετικής αλλαγής του σχήματος του στήθους από την μείωση του μεγέθους του, η πιο εμφανής συνέπεια είναι οι τομές. Οι τομές βέβαια σχεδιάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο και να καλύπτονται πάντα από τον στηθόδεσμο ή το μαγιό. Με την πάροδο του χρόνου οι ουλές θα αρχίσουν να σβήνουν και να αποχρωματίζονται αλλά ποτέ δεν θα εξαφανιστούν πλήρως.

Στην πραγματικότητα η επούλωση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο με αποτέλεσμα ορισμένες ουλές να είναι ανεπαίσθητες, ενώ άλλες εμφανείς. Για την πλειοψηφία των γυναικών η ύπαρξη των ουλών είναι αμελητέα ή αντισταθμίζεται, από τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν από την μείωση του στήθους τους.


ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και οι μαστοί θα παραμείνουν σταθεροί σε μέγεθος με την προϋπόθεση ότι κάποια ενδεχόμενη αυξομείωση του βάρους δεν θα είναι μεγάλη. Τα στήθη είναι ευνόητο ότι θα αυξηθούν αν πάρετε βάρος ή μείνετε έγκυος και θα ελαττωθούν σε μέγεθος αν χάσετε βάρος. Ακόμη ο μαστός επηρεάζεται από τη βαρύτητα και έχει την τάση να πέφτει με τη πάροδο του χρόνου, έτσι και οι μαστοί ύστερα από μειωτική υπόκεινται σε αυτή τη φυσιολογική διαδικασία και μπορεί να χάσουν λίγο από το αρχικό τους σχήμα. Μπορείτε να καθυστερήσετε αυτή την επίπτωση φορώντας καλά εφαρμοσμένο στηθόδεσμο.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

  • Μειωτική στήθους μπορεί να γίνει σε νεαρές γυναίκες πριν μείνουν έγκυες ή ανάμεσα σε εγκυμοσύνες. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Η μειωτική στήθους μπορεί να μειώσει το μέγεθος των μαστών, δεν μπορεί να επιδιορθώσει το έντονα χαλαρωμένο στήθος. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την χαλάρωση του στήθους συστήνεται η τεχνικής της ανόρθωσης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Κάθε επέμβαση υπό γενική αναισθησία συνοδεύεται από κάποιο ελάχιστο ρίσκο για προβλήματα όπως η πνευμονική λοίμωξη η οποία συναντάται ειδικά σε καπνιστές, οι θρομβώσεις σε κάποια φλέβα του ποδιού, η οποία συναντάται ειδικά σε ασθενείς που παίρνουν αντισυλληπτικά και άλλες.

Για να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές συστήνεται η άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο, δηλαδή το καθημερινό αργό ή σύμφωνα με τις αντοχές σας περπάτημα και χρήση ειδικών αντιθρομβωτικών καλτσών και συσκευών. Η αιμορραγία μετά την επέμβαση, είναι σπάνια, μικρότερη του 1% πιθανότητα, αλλά εάν συμβεί αντιμετωπίζεται εύκολα χειρουργικά. Η πιθανότητα φλεγμονής είναι επίσης μικρότερη από 1% και αν συμβεί αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβίωσης. Μερικές φορές, ιδιαίτερα σε καπνιστές, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην επούλωση των τομών και να χρειασθεί αργότερα να βελτιωθούν με μικρή επέμβαση υπό τοπική αναισθησία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά την επέμβαση οι θηλές μπορεί να παρουσιάσουν μια προσωρινή ελάττωση της αισθητικότητάς τους, η οποία όμως αποκαθίσταται πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Η επέμβαση δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη οποιουδήποτε όγκου στο μαστό και δεν επηρεάζει τον προληπτικό έλεγχο που κάθε γυναίκα πρέπει να εφαρμόζει.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Πριν από το χειρουργείο θα πρέπει να προχωρήσετε σε ορισμένες ενέργειες. Στην συνάντηση με τον πλαστικό σας χειρουργό, αυτός θα σας κατατοπίσει εκτενέστερα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις κυριότερες:

  • Αν απέχετε από το ιδανικό σας βάρος, συστήνεται η απώλεια κιλών.
  • Αν καπνίζεται θα πρέπει κάποιους μήνες πριν, αλλά και μετά, την μειωτική στήθους να διακόψετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα επιδρά στην πηκτικότητα του αίματος και καθυστερεί σημαντικά την επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων.
  • Αν λαμβάνετε αντισυλληπτικά θα πρέπει να τα διακόψετε ένα μήνα, με δύο εβδομάδες τουλάχιστον, πριν από την επέμβαση.
  • Ομοίως και με την λήψη αντιπηκτικών, θα πρέπει να τα διακόψετε ένα μήνα πριν την μειωτική στήθους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση αυτή γίνεται υπό γενική αναισθησία στο νοσοκομείο ή στην κλινική. Η παραμονή κυμαίνεται από λίγες ώρες μέχρι μία διανυκτέρευση. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο θα λάβετε προληπτική αντιβίωση. Αν και η επέμβαση αυτή δεν συνδέεται με μετεγχειρητικό πόνο θα σας δοθεί κάποια παυσίπονη αγωγή για κάθε ενδεχόμενο. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 με 10 μέρες από την επέμβαση.

Λόγω του αισθήματος κόπωσης που μπορεί φυσιολογικά να νιώθετε, καλό θα ήταν να έχετε κάποια βοήθεια στο σπίτι ανάλογα με τις συνθήκες. Για 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση θα πρέπει να φοράτε έναν καλά εφαρμοζόμενο στηθόδεσμο. Ο μαστός σας θα είναι πρησμένος και ευαίσθητος για κάποιες ημέρες, είναι απόλυτα φυσιολογικό και τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν από μόνα τους.


Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία