210 3646 955

google+ twitter facebook linkedin

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Κοιλιοπλαστική είναι η πλαστική χειρουργική επέμβαση στην οποία αντιμετωπίζεται η χαλάρωση της κοιλιάς. Κατά την κοιλιοπλαστική αναδιαμορφώνεται το σχήμα της κοιλιάς και της μέσης με σκοπό την βελτίωση της εικόνας της περιοχής και της γράμμωσής της. Η Κοιλιοπλαστική απευθύνεται σε άτομα με περίσσεια δέρματος ή και λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Στις γυναίκες το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά επιδεινώνεται από την απότομη απώλεια βάρους. Οι μύες της κοιλιάς αδυνατίζουν από την εγκυμοσύνη και διαχωρίζονται στην περιοχή της μέσης γραμμής αφήνοντας έτσι ένα χαλαρό κοιλιακό τοίχωμα. Οι άντρες επηρεάζονται παρομοίως από την απώλεια βάρους. Οι ραγάδες είναι σημάδια που συνήθως οφείλονται στην απότομη διάταση του δέρματος λόγω πάχους και βρίσκονται συχνά στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς. Με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος από αυτές και οι υπόλοιπες διατείνονται με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο διακριτές. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για την εκτέλεση της κοιλιοπλαστικής και η κάθε προσέγγιση επιλέγεται ώστε να ανταποκρίνεται στο εκάστοτε πρόβλημα.


ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είστε κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση κοιλιοπλαστικής εάν:


 • Αντιμετωπίζετε πρόβλημα χαλάρωσης στην κοιλιακή σας χώρα.
 • Αν η κοιλιά σας έχει «κρεμάσει» ή εξέχει από το υπόλοιπο σώμα.
 • Αν στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό σας υπάρχουν τομές από προηγούμενο χειρουργείο.
 • Αν η περιοχή κάτω από τον ομφαλό σας παρουσιάζει ραγάδες.
 • Αν χρειάζεστε ενδυνάμωση των κοιλιακών σας μυών ή αν αυτοί έχουν διαχωριστεί.

ΠΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 • Κλασσικη κοιλιοπλαστικη.
 • Ενδοσκοπική κοιλιοπλαστικη.
 • Μίνι-κοιλιοπλαστική.
 • Ηβεκτομη.

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Στην κλασσική επέμβαση της κοιλιοπλαστικής, αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και του λίπους μεταξύ του ομφαλού και της περιοχής του εφηβαίου με τον ομφαλό να παραμένει στη αρχική του θέση. Το δέρμα της περιοχής του ομφαλού έλκεται προς τα κάτω ώστε να «συναντήσει» το δέρμα της περιοχής του εφηβαίου, όπου και πραγματοποιείται η συρραφή. Στην περιοχή της συρραφής του δέρματος, στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς παραμένει μια επιμήκης γραμμοειδής ουλή, η οποία κρύβεται εύκολα από το εσώρουχο ή το μαγιό. Ακόμα, θα υπάρχει μία δεύτερη ουλή γύρω από τον ομφαλό. Η ενδεχόμενη χαλάρωση των κοιλιακών μυών και η ύπαρξη κήλης, όπως η ομφαλοκήλη ή η κοιλιοκήλη, διορθώνονται επιτόπου στην διάρκεια της επέμβασης. Επίσης, αν χρειάζεται, υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και ταυτόχρονη λιποαναρρόφηση είτε στην περιοχή της κοιλιάς είτε στα πλάγια από την κοιλιά.


ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Κατά την ενδοσκοπική κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό, μια μικρή τομή πάνω από το τριχωτό του εφηβαίου και στην συνέχεια διορθώνεται η χαλάρωση των κοιλιακών μυών χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση δέρματος. Η επέμβαση πραγματοποιείται με την βοήθεια ενδοσκοπίου, ένα ειδικό χειρουργικό εργαλείο που επιτρέπει την απεικόνιση της περιοχής που αντιμετωπίζεται, σε μία οθόνη. Η επέμβαση αυτή συνήθως συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση ώστε να δοθεί το καλύτερο δυνατό σχήμα στην κοιλιά και την μέση. Όταν δεν υπάρχει μεγάλη περίσσεια δέρματος τα αποτελέσματα από την ενδοσκοπική κοιλιοπλαστική είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.


ΜΙΝΙ-ΚΟΙΛΙΟΠΑΣΤΙΚΗ

Κατά την μίνι-κοιλιοπλαστική, αφαιρείται η περίσσια του δέρματος κάτω από τον ομφαλό και το δέρμα συρράβεται στο σημείο πάνω ακριβώς από το τριχωτό του εφηβαίου, χωρίς να απαιτείται η παρασκευή του ομφαλού. Η μινι-κοιλιοπλαστική συνοδεύεται κι αυτή με λιποαναρρόφηση ώστε να μειωθεί το πάχος του κοιλιακού τοιχώματος. Οποιαδήποτε κήλη ή χαλάρωση διορθώνεται στην διάρκεια της επέμβασης.


ΗΒΕΚΤΟΜΗ

Η επέμβαση της ηβεκτομής αποτελεί μια τροποποίηση της μίνι-κοιλιοπλαστικής, για την αφαίρεση του περισσευούμενου λίπους και δέρματος στην περιοχή του εφηβαίου. Να σημειώσουμε ότι τροποποιήσεις στις προσεγγίσεις των ανώτερων τεχνικών πραγματοποιούνται όταν υπάρχουν ουλές από προηγούμενα χειρουργεία στην περιοχή της κοιλιάς.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις από την κοιλιοπλαστική είναι οι ουλές που μένουν στο τέλος και είναι είτε μία είτε δύο. Η βασική ουλή βρίσκεται κατά μήκος του κατώτερου μέρους της κοιλιάς, πάνω ακριβώς από το τριχωτό του εφηβαίου και είναι λίγο μακρύτερη από την τομή που θα άφηνε μία τομή από καισαρική. Ανάλογα με το είδος της κοιλιοπλαστικής μπορεί να υπάρχει και δεύτερη ουλή, γύρω από τον ομφαλό.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Μετά την κοιλιοπλαστική, τοποθετούνται παροχετεύεις στην περιοχή κοντά στην τομή και αφαιρούνται, όταν σταματήσει η παραγωγή υγρών από το τραύμα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να μαζευτεί λίγο υγρό και μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων σε μετέπειτα διάστημα. Αν συμβεί αυτό, αναρροφάται με μια μικρή παρακέντηση πλέον στο ιατρείο. Στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και στην περιοχή του εφηβαίου μπορεί να παρουσιαστεί πρήξιμο, το οποίο θα υποχωρήσει από μόνο του σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Για κάποιο χρονικό διάστημα η αισθητικότητα στην περιοχή πάνω από την τομή θα είναι ελαττωμένη. Το πρώτο διάστημα οι ουλές θα είναι κόκκινες και εμφανείς. Με τον καιρό θα απαλύνουν. Η διάρκεια και το μέγεθος της επούλωσης εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Σκοπός της χειρουργικής μας ομάδας είναι οι ουλές να μπορούν να κρύβονται κάτω από το εσώρουχο ή το μαγιό ώστε να μην φαίνονται. Το πρώτο βράδυ ίσως χρειαστεί να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

 • Κατά την κοιλιοπλαστική, το δέρμα τεντώνεται προς τα κάτω χωρίς να επηρεάσει το σχήμα της μέσης στις πλάγιες περιοχές της κοιλιάς. Αν το ζητούμενο είναι η διόρθωση και αυτής της περιοχής, δηλαδή της μέσης, τότε θα πρέπει επιπροσθέτως να πραγματοποιηθεί και μια κάθετη τομή, στο κατώτερο μέρος της κοιλιακής περιοχής, η οποία όμως δεν θα μπορεί να κρυφτεί καλά και χωρίς ρούχα θα είναι αισθητή.
 • Καθώς ο ιστός της κοιλιακής περιοχής είναι πιο παχύς από τον ιστό της βουβωνικής περιοχής, συχνά χρειάζεται να πραγματοποιηθεί λιποαναρρόφηση, ώστε να μην υπάρχει δυσαναλογία, στο ύψος εκατέρωθεν της εγκάρσιας ουλής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Το αποτέλεσμα της επέμβασης έχει μεγάλη διάρκεια και θα έχει ακόμα μεγαλύτερη έως μόνιμη διάρκεια εαν ο ασθενής ακολουθεί προσεγμένη διατροφή, ασκείται και διατηρεί ένα σταθερό βάρος. Μια εγκυμοσύνη θα διατείνει το δέρμα της κοιλιάς, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ενδεχόμενη προηγούμενη εγκυμοσύνη πριν από την επέμβαση.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η επούλωση μπορεί να καθυστερήσει στην περιοχή με την μεγαλύτερη τάση και να χρειαστούν παραπάνω από μία, αλλαγές τραύματος. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε άτομα που καπνίζουν ή είναι υπέρβαρα. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα να εμφανιστούν πιο έντονες ουλές είναι αυξημένη και μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση των ουλών αργότερα, με τοπική αναισθησία, για να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα. Επανεπέμβαση μπορεί να χρειαστεί για διόρθωση των ουλών, όπως και για συμπληρωματική λιποαναρρόφηση. Παρεκτόπιση του ομφαλού σπανίως παρατηρείται. Οι πιθανότητες φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής είναι πάρα πολύ μικρές και ελαττώνονται ακόμα περισσότερο με την γρήγορη κινητοποίηση των ασθενών και τη χρήση ειδικών καλτσών και συσκευών στο χειρουργείο.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 • Αν το βάρος σας είναι πάνω από το κανονικό συνίσταται να χάσετε κάποια κιλά.
 • Αν λαμβάνεται αντισυλληπτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να τα διακόψετε τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες πριν από την κοιλιοπλαστική.
 • Το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την επούλωση των ουλών και συστήνεται η διακοπή του τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την επέμβαση.

Κάντε την ερώτησή σας

Ονοματεπώνυμο *

Email *

Ερώτηση

*Υποχρεωτικά πεδία